We found 0 results. View results
Your search results

У яких випадках правочини з нерухомістю визнаються незаконними?

22.11.2023

Так як на операції з купівлею, продажем або орендою нерухомості йде багато часу і фінансів, то всі сторони намагаються дуже ретельно вирішувати такі питання. Але бувають ситуації в результаті яких угода вважається недійсною. Давайте вирішимо, що то за випадки.
Недійсним є правочин, який  вчинено з порушенням закону. Усі норми до правил оформлення угод можна знайти в Цивільному Кодексі України.

Отже, недійсні угоди на два види:

  • –  мізерні,  які є такими через невиконання норм закону;
  • – заперечні. Лише внаслідок судових розглядів правочини визнаються незаконними.

Якщо ж угода відбулася незаконно і була визнана недійсною, то всі сторони процесу обов’язково повинні повернути все у вихідне становище (продавець отримує назад свою нерухомість, а покупець – гроші). Є випадки, коли держава призначає додаткові покарання для винної сторони.

Основні причини, з яких угода визнається недійсною:

  • – порушення норм договору. Угоди повинні оформлятися згідно із законом- з державною реєстрацією, письмово та під контролем нотаріуса.
  • – Відсутність прав підписання договору.  Наприклад, якщо документ підписували малолітні чи неповнолітні, або продавець некоректно оформив майнові права на власність.
  • – Оформлення відбулося без підтвердження продавця.

Договір є незаконним, якщо він укладений:

– недієздатною особою чи особою, яка не несла відповідальності у своїх діях, зумовлена ​​реакцією на лікарські речовини, алкоголь чи наркотики, впливом сильного стресу. Цей пункт відноситься і до дієздатних осіб, які мають психічні захворювання.

– під психологічним чи фізичним тиском;

– без угоди органів опіки;

– в результаті аферистської домовленості;

– внаслідок помилки.

Дія зовсім не на користь представленого

Такий інцидент може статися у разі продажу нерухомості за дорученням. Угода пройшла незаконно, якщо представник продає квартиру нижче за реальну вартість, або якщо власник не отримав гроші після продажу (або отримав не повною мірою); якщо порушено право спадщини (продаж відбувся після смерті юридичного власника квартири).

Відсутність одноголосної згоди учасників

Це може бути фіктивні угоди (прихована реальна мета угоди). Наприклад, продаж нерухомого майна за допомогою дарчого; уявні (продаж нерухомості підставній особі).

 Інші причини

Також правочини з нерухомістю є недійсними, якщо зданим об’єктом вже відбувалися незаконні дії.

  • – є право третіх осіб на користування об’єктом угоди (арешт, оренда, застава);
  • – юридична особа не має права на таку діяльність без дозволу або ліцензії.

Це найвідоміші підстави визнання угоди з нерухомістю незаконною. З усіма деталями та нюансами необхідно звернутися до юриста чи суду.

Compare Listings