We found 0 results. View results
Your search results

Зустрічна покупка нерухомості

22.11.2023

Коли власник планує продати свою квартиру, а потім купити інше житло, виникає потреба у зустрічній покупці.
Існує велика кількість видів угод з нерухомим майном, і потенційний покупець може сам підібрати відповідний варіант, проаналізувавши життєві ситуації, що склалися. Одні вкладають гроші в новобудови, інші – купують нерухомість на вторинному ринку, а треті – беруть кредити. Але більшість маніпуляцій із житлом є зустрічною покупкою.
Отже, що ж таке «зустрічна покупка» – це угода з нерухомим майном, за якої учасники є як продавцями, так і покупцями. Такий процес є ланцюжком, в якому покупець спочатку продає нерухомість і в той же час на отримані кошти набуває нового житла. Така процедура актуальна при переїзді, незапланованій зміні місця проживання, купівлі кількох квартир меншої площі та інше.
Умови зустрічних покупок відрізняються:

– рівноцінні. Сума продажу аналогічна вартості покупки;

– доплата. До отриманої за договором купівлі-продажу сумі додаються особисті кошти для купівлі вигіднішого варіанту, або продавець отримує частину коштів, якщо купує житло на меншу суму;

– з’їзд. Купуючи одну квартиру,  продається кілька об’єктів;

– роз’їзд. Після операції купується кілька видів нерухомості.
Такі маніпуляції з нерухомим майном є обмін житловим фондом.Таку процедуру з дотриманням усіх норм та правил досить складно здійснити без допомоги співробітників агентств нерухомості. Завдання угоди полягає у синхронізації купівлі та продажу нерухомості, т.к. Ціни на нерухомість змінюються.
Які є етапи операції зустрічної покупки з боку продавця:

– укладання договору з агентством нерухомості;

– підготовка необхідної документації для продажу;

– пошук покупців;

– підписання договору з покупцем, внесення задатку, обговорення умов;

– пошук житла для покупки;

–  оформлення попереднього договору з власником.
Договори укладаються один за одним протягом одного календарного дня (бажано – в одного юриста), далі власники переїжджають у куплене житло, відповідно до завірених строків.
Такі угоди містять у собі певні ризики, і людині, незнайомій із цим процесом, буде важко вирішити питання без допомоги фахівців. Потрібно детально знати ситуацію на ринку нерухомості та розписати бюджет – ?буде достатньо суми продажу квартири на купівлю нового житла, скільки знадобиться доповісти  додатково? У цей час покупець, який вніс завдаток, при затягуванні процедури та термінів може опротестувати угоду.
Така угода виправдана, якщо потрібно в найближчі терміни переїхати або при продажу нерухомості, яка була отримана у спадок.

Compare Listings