We found 0 results. View results
Your search results

10 помилок, яких не можна допускати при купівлі житлової нерухомості

21.11.2023

У житті кожної людини наявність власного даху над головою є пріоритетним завданням. І коли люди накопичують суму, яка близька до вартості квартири чи будинку, вони починають активно вивчати ринок та підбирати вигідні для себе варіанти. Головне в цьому питанні – не потрапити в халепу і не залишитися, в результаті, «у розбитого корита».
У цій статті ми розповімо вам про помилки, яких потрібно уникнути при покупці квартири.

  1. Низька ціна – не завжди вигідно

Часто трапляється таке, що продавець через певні причини суттєво занижує ціну на нерухомість. Іноді це відбувається через терміновий переїзд і це, дійсно, відмінний спосіб для покупця зробити дуже вигідну угоду. Але буває і таке, що низька вартість має на увазі наявність підводного каміння (невідповідності в документах на право власності, висока ціна оформлення та багато іншого), які можуть вилізти боком надалі.

  1. Ретельно вивчайте документи

Як би приємно не відгукувався продавець про свою квартиру, в жодному разі не довіряйте тільки словам, дуже часто під личиною «своєї людини» може ховатися аферист. Уважно вивчіть усю документацію.

  1. Скористайтеся послугами професіоналів

Не треба вважати себе здатним розібратися у всьому без сторонньої допомоги. Як відомо, скупий платить двічі. Найміть фахівців у цій галузі (ріелторів, юристів тощо).Якщо квартира знаходиться в будинку, що будується, то обов’язково потрібно перевірити наступні моменти:

– дозвіл на будівництво;

– Репутація забудовника;

– Умови повернення, вкладених коштів;

– відсутність будь-яких судових розглядів щодо даного об’єкта тощо.

  1. Вивчіть інфраструктуру району

Продавець може вказати у пропозиції про продаж квартири такі пункти як відмінна транспортна розв’язка, наявність школи, дитячого садка, лікарні, паркінгу, магазинів тощо. Але насправді всього цього, в результаті, не виявиться, хоч і сама квартира вас влаштує, надалі ці нюанси можуть створити безліч незручностей, якщо вони були для вас важливими. Обов’язково обійдіть район та переконайтеся у всьому самі.

  1. Довіряй, але перевіряй

Після того як ви обговорили всі деталі в присутності професійного ріелтора та юриста, перевірте ще раз, про всяк випадок, проконсультувавшись з незалежними фахівцями.

  1. Право власності

Якщо ви маєте намір придбати квартиру на вторинному ринку, обов’язково перевірте документи на право власності у продавця, переконайтеся у відсутності прописаних громадян, про яких ви можете дізнатися потім. Обов’язково вимагайте довідку про відсутність будь-якої заборгованості по квартирі.

  1. Нотаріально завірена розписка про передачу грошей

При передачі завдатку або повної суми за квартиру обов’язково скористайтеся послугами нотаріуса, щоб завірити розписку про передачу коштів продавцеві, оскільки договір купівлі-продажу не підтверджує передачу грошей, а лише фіксує наявність угоди.

  1. Гроші найкраще перераховувати через акредитив, використання банківського осередку підвищує ризики.
  2. Сума задатку не повинна перевищувати 5% від вартості квартири

Якщо продавець необґрунтовано вимагає занадто великий завдаток (понад 5%), вам слід зайвий раз задуматися. Факт внесення завдатку також слід зафіксувати документально з підписами обох сторін та нотаріальним посвідченням.

  1. Не платіть раніше часу

Оплату слід проводити тільки після того, як було укладено договір купівлі-продажу і дані були внесені до Єдиного державного реєстру нерухомості (ЄДРН)

Compare Listings