We found 0 results. View results
Your search results

Які податки на нерухомість має сплачувати власник

21.11.2023

Податок на нерухоме майно з кожним роком піддається новим змінам. Об’єктом оподаткування виступає як житлова, і нежитлова нерухомість. Платники податку – фізичні та юридичні особи, які володіють такими об’єктами. Власники житла сплачують податки на нерухомість, на прибуток від оренди та на прибуток від продажу майна. Платити податки мають не всі, а лише ті, хто підпадає під норми закону.

Податок на нерухомість для фізичних осіб
Податок на нерухомість оплачується власниками, якщо площа їх житла більша за норму. Цей податок мають сплачувати власники квартир понад 60 кв. власники будинків понад 120 кв.м; для дому та квартири в руках одного власника – понад 180 кв.м. Податок нараховується за кожен «зайвий» квадратний метр.
Якщо власник нерухомості має не одну квартиру або будинок, то площа підсумовується, і якщо квадрати виходять за рамки норм, вони обкладаються податком. Податок на нерухомість сплачується за минулий рік. Сума для різних областей може відрізнятись, оскільки її встановлюють місцеві ради. Власнику надходить платіжка з фіскальної служби, і оплатити її потрібно протягом 60 днів. Податок за нерухомість 2019 року власники платитимуть у 2020 році.

Податок на оренду нерухомості
За законом власник нерухомості має сплачувати податок з оренди нерухомості. Заробіток на здачі нерухомості в оренду визначається як вид прибутку. Відповідно до законодавства власник має оплачувати 18% від отриманого доходу. Якщо оформити себе як фізичну особу та здавати квартиру, то розмір податку складе 5% або 834 грн., Залежить від того в яку групу підприємців ви потрапляєте. Цей податок сплачують поквартально. Не звітуючи до податкової служби, власник ризикує отримати штраф від 17 до 34 тис. грн.

Податок з продажу нерухомості
За законодавством України власник під час продажу нерухомості повинен сплатити:

  •  військовий збір – 1,5 % від суми угоди;
  •  податок на дохід фізичних осіб – 5% від суми угоди, для нерезидентів податок становить 18%.

Власник не сплачує податок, якщо це перша угода у звітному році або нерухомість перебуває у його власності понад 3 роки. Винятком є ​​успадкована нерухомість, на неї не діє умова про перебування у власності більше 3 років.
Податки з продажу сплачуються до підписання угоди з купівлі-продажу. Нотаріус переказує необхідні суми на рахунки та видає квитанції. Іноді клієнт самостійно сплачує податок у банку.

Compare Listings