We found 0 results. View results
Your search results

Чим обмін вигідніший за купівлю-продаж житла?

20.11.2023

Угоди з нерухомістю за договорами міни не дуже популярні, але іноді вигідніше помінятися житлоплощею, ніж продавати і купувати.
Договір міни житлової нерухомості, як і договори купівлі-продажу та дарування, передбачає перехід права власності. Відмінність його в тому, що право власності переходить одразу на 2 об’єкти.
Меня обходиться дешевше, а укладення угоди простіше: менше сторін, передача прав оформляється одним договором замість двох, які укладаються при продажу та подальшій купівлі.

Під час оформлення угоди купівлі-продажу об’єкта нерухомості необхідно сплатити крім держмита, послуг нотаріуса та збір на обов’язкове державне пенсійне страхування у розмірі 1% від вартості квартири, що зазначена у договорі купівлі-продажу . Що стосується договору міни, необхідно сплатити тільки держмито в розмірі 1% від вартості дорожчого об’єкта нерухомості (за оцінкою БТІ) та послуги нотаріуса. Як і договір купівлі-продажу, договір міни оформляє нотаріус. Він же вносить відповідні зміни до реєстру.

Розмір оподаткування становить 2,5% вартості об’єкта нерухомості в тому випадку, якщо виникає обов’язок зі сплати прибуткового податку. Прибутковий податок при мене сплачується тільки в тому випадку, коли вартість мінливого майна різна.Також за законом необхідно сплатити податок у розмірі 5%, який сплачується сторонами в рівних частинах за умови, якщо це не перший продаж у поточному році та розмір приміщення, що обмінюється більше 100 кв. м.
Учасники правочину мають право визначати витрати на оформлення як у рівних частинах, так і покласти це зобов’язання на певного учасника правочину.

Compare Listings