We found 0 results. View results
Your search results

Часті питання про іпотеку

20.11.2023

Накопичити на квартиру можуть далеко не всі громадяни України, але для вирішення проблеми можна взяти кредит на купівлю житла в банку. Перед тим, як купити квартиру в іпотеку, необхідно ознайомитися з багатьма нюансами, що стосуються прав і зобов’язань покупця щодо нерухомості та самого кредиту. На запитання, що часто ставляться, спробуємо відповісти в цій статті.
Іпотечний кредит – це банківська позичка, забезпечена заставою нерухомості. За договором клієнт одразу стає власником житла, але у разі порушення умов договору банк може забрати нерухомість, продати або направити виручені гроші на погашення боргу.

1. Чи можна продати квартиру в іпотеці?

Цей порядок зазначений у 9 статті Закону “Про іпотеку”. Продати квартиру, яка знаходиться в іпотеці, можна тільки за згодою банку-кредитора. Продавати може і банк, і боржник. Якщо позичальник вирішив продати квартиру, то він повинен виконати обов’язкову умову –  вказати вид обтяження нерухомості. Продавати можна саму квартиру, так і передати борг. У такому разі відразу виплачується залишок суми з іпотеки банку. Щодо переуступки боргу, то обов’язки та права на нерухомість передаються новому власнику.

2.Чи можна взяти іпотеку на квартиру вторинного ринку?

Можна взяти кредит на квартиру вторинного ринку, але до цієї нерухомості є певні вимоги. При оформленні квартири банк враховуватиме її стан. Квартира має бути ліквідною, щоб банк її міг продати за ринковою ціною, якщо позичальник не виконає умов договору. Житло бажано має бути побудоване в 2000-х роках, тоді шанси зростають.

3. Чи можна погасити іпотеку достроково?

Дострокове погашення кредиту можливе, то для цього необхідно вивчити всі умови договору. Банкам невигідно, щоб клієнт погасив кредит раніше терміну, він втрачає відсотки. У договорах зазначені ліміти з платежів, штрафи та комісії за дострокове погашення. Кожен банк має умови різні, але в більшості випадків є шанс погасити кредит раніше зазначеного терміну, але при цьому доведеться заплатити невеликий штраф.

4. Чи є можливість переоформити іпотеку на іншу особу?

Переоформити іпотеку на іншу особу можливо, але ця людина повинна відповідати вимогам банку. Для цього потрібно зібрати повний перелік документом для переоформлення. Ця процедура практично така сама, як і початкове оформлення кредиту.

5. Яким має бути дохід для іпотеки?

Ускладнюють отримання іпотечного кредиту в Україні жорсткі вимоги банків до позичальника.Насамперед необхідно підтвердити наявність високих офіційних доходів, це один із вирішальних факторів. У більшості випадків постійний дохід позичальника повинен бути щонайменше в 2 рази більше щомісячного платежу за кредитом. Також береться до уваги кредитна історія клієнта. Умови можуть бути пом’якшені, якщо ви оформляєте іпотеку у банку, який співпрацює з вашим забудовником.

6. Чи можна не сплачувати початковий внесок?

Таких пропозицій майже не зустрічається. Банки ризикують, видаючи кредит на велику суму, а без початкового внеску банк не може бути впевненим у платоспроможності клієнта. Ну а для клієнта це може означати, що йому доведеться більше платити відсотків за кредитом. Загалом, не вигідно ні позичальнику, ні банку. Багато банків вимагають внести 20-25% вартості квартири.

7. Які додаткові витрати можуть виникнути?

Якщо банк пропонує невеликий відсоток, можливо доведеться заплатити більше додаткових комісій. Необхідно сплатити за роботу оцінювачів, страхових агентів, брокера. Зазвичай страхується життя заставника та нерухомість (об’єкт застави). Кошти знімаються за обслуговування розрахункового рахунку, розгляд заявки, укладення договору. Фахівці радять ретельно вивчати договір.

8. Як отримати податкову знижку з іпотеки?

Держава повертає вам частину прибуткового податку, утриманого із заробітної плати, на суму, витрачену на відсотки за іпотекою. Щоб отримати податкову знижку, необхідно подати до фіскальної служби довідку про доходи та виписку про сплачені відсотки за минулий рік. Отримати таку знижку можуть лише офіційно влаштовані громадяни України і вона діє не довше 10 років поспіль за однією іпотекою.

Оформляти іпотечний кредит варто, якщо ви повністю впевнені, що зможете без проблем його погасити, а без свого житла обходиться важко. Поки що іпотека в Україні обходиться досить дорого і український ринок нерухомості потребує низьких ставок. Фахівці ринку нерухомості вважають, що і потіка під 10% (плюс додаткові платежі) зможе вплинути на ринкову активність і простимулює відкладений попит на покупку житла в кредит.

Compare Listings