We found 0 results. View results
Your search results

Чи дійсно ціни та попит на ринку нерухомості залежать від сезонності?

16.11.2023

Сезонність слід враховувати в будь-якому бізнесі, це стосується і ринку нерухомості. Протягом року є періоди, коли спостерігається найбільша активність, а також “мертвий” сезон. Ріелтори кажуть, що на ринку трапляються сезонні перепади, тому при купівлі чи продажу житла варто звернути увагу на цей фактор. У цьому матеріалі розповімо, коли вигідніше здійснювати угоди на ринку нерухомості.

Коли краще продати або купити квартиру в Україні?

Звичайно, відповісти на таке питання досить складно. Одні квартири швидко “відлітають”, навіть з першого показу, а інші об’єкти місяцями чекають на своїх нових власників. Багато залежить насамперед від характеристик об’єкта: локації, стану, площі та інших. Незалежно від пори року, складно продати неліквідні об’єкти: з не найкращою локацією, поганим виглядом, складною транспортною доступністю. Іноді у таких об’єктах доцільно зробити косметичний ремонт. На однокімнатні квартири попит є завжди, на відміну від більшого за площею житла. Це зрозуміло, тому що такий тип житла часто купують молоді сім’ї, а також при розселенні. Вирішальним моментом у більшості випадків є ціна, невеликі за площею квартири коштують дешевше, ніж двокімнатні та трикімнатні. Але квадратний метр однокімнатних квартир коштує трохи дорожче через високий попит. Також під час продажу важливий юридичний статус квартири. Якщо з документами все гаразд і на руках є весь пакет для угоди, то продаж відбудеться набагато швидше.Такий об’єкт завжди привабливіший для потенційного покупця.

Ринок нерухомості певною мірою залежить від сезонності, але все ж таки не варто забувати про економічні та банківські кризи, а зараз ще й додався досвід роботи в умовах пандемії. Але люди, незважаючи на всі економічні та політичні події, купуватимуть та продаватимуть нерухомість. Необхідність у виконанні різних операцій з нерухомістю завжди буде.
Вигідно купувати житло влітку і під Новий рік, це стосується первинного ринку. Саме в цей час забудовники влаштовують різноманітні знижки та акції. А ось вдалі продати квадратні метри можливо вийде до третьої декади грудня 2021 року, вважають експерти. Зараз спостерігається максимальна ділова активність, тому угоду можна реалізувати навіть за більші гроші, ніж ви розраховуєте. Осінь – це саме той самий період, коли ринок нерухомості оживає. Багато хто в цей час купує житло за потребою. Наприклад, діти вступають до вузів і іноді навіть спостерігається дефіцит пропозиції. Активність продовжується до Нового року. Всі розуміють чому, в першій половині січня, як правило, спостерігається справжнє затишшя, друга половина більш активна, але кількість угод у цей період все ж таки не буває рекордним.
Зазначимо, що в останні роки коливання попиту на ринку більше залежать від зміни іпотечних ставок або нововведень у законодавстві, ніж від пори року.

Що відбувається з цінами на квартири?

За останні півтора роки аналітики відзначають зростання цін на ринку нерухомості України, вартість житла піднялася на 16-19%. На вторинному ринку спостерігається стабільне незначне підвищення цін. Експерти зазначають, що навіть під час повного локдауну в травні 2020 року ціни продовжували зростати (1,5% порівняно з січнем). На первинному ринку ситуація схожа, ціни йдуть нагору. За інформацією Державної служби статистики України, зростання становило близько 13%.

В Асоціації з управління фінансами та інвестиціями (FIMA) кажуть, що в 1-му півріччі 2021 року вартість квадратного метра зросла на 10-20%. Ціна, зазвичай, залежить від цього, який стадії перебуває об’єкт. Забудовники стверджують, що зараз собівартість зростає швидше, ніж ціна. Прогноз експертів: ціна на нове житло зростатиме ще кілька років, доки вона не досягне сусідніх європейських країн.

Звертайтеся до нашого АН “Оксаген”, професійні ріелтори допоможуть з вибором відповідного варіанту для інвестування, а також продадуть об’єкт за короткі терміни з максимальною вигодою! Завжди раді допомогти!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings