We found 0 results. View results
Your search results

Дім Грекке

Продовжуємо розповідати про історію нашого міста та його відомі будівлі. На цей раз розповімо про старовинний особняк, який знаходиться за адресою Микільська, 46 – будинок Грекке. Нині це пам’ятка місцевого значення. Прекрасний фамільний особняк рубежу 19 і 20 століть належав колись дружині губернського секретаря Ганні Іванівні Грекке. Це підтверджує витримка з переліку власників нерухомості в Миколаєві та його оцінна вартість у період з 1909 по 1917 роки. У документі сказано, що першою господаркою будинку на вул. Микільській, 30 була Грекке Ганна Іванівна, дружина губернського секретаря. І вже пізніше (очевидно з 1915 р.) господаркою будинку стала Штейнберг Ріва Лейзерівна.
У правому крилі будинку (Микільська, 46) в 1919 р. знаходився штаб військового комісаріату, що довго підтверджувала табличка на стіні. Пізніше тут розміщувався банк, потім поштова контора або міський телеграф. З 1970-х до початку 1990-х будівля займала керівництво міськвиконкому. Після 1992-го тут розмістилися громадські організації та газета облради «Радянське Прибужжя», нині відома як «Рідне Прибужжя».
Якщо говорити про архітектуру будівлі, то фахівці стверджують, що будівля побудована в стилі модерн. Хоча фасад будівлі на Микільській, 46 не особливо багатий на архітектурні деталі, деякі все ж таки збереглися. Кожен балкон прикрашений картушкою.Головна з них знаходиться над головним входом і є зображенням жінки. Аристократичний вигляд будівлі надають більш виражені колони циліндричної форми, що прикрашають вхід до будівлі. Будівля типової південного планування: є внутрішньодворові сходи, крильця, відкриті веранди.

Зараз, на жаль, будинок Грекке визнаний аварійним. Вперше за більш ніж вікову історію будівля на Микільській, 46 пустує.

Compare Listings