We found 0 results. View results
Your search results

Дім Головного командира Чорноморського флоту

Однією з наймальовничіших та історично цінних вулиць Миколаєва є вулиця Адміральська. Тут розташувалися найважливіші адміністративні будинки нашого міста – Міська рада та Обласна державна адміністрація. Адміральська вулиця є першою магістраллю нашого міста. Раніше, окрім адміністративних будівель, тут були зосереджені основні освітні установи, а також будинки місцевої знаті.
У цій статті ми розповімо вам про одну з перших будівель, яка була споруджена на найкрасивішій вулиці Миколаєва, яка збереглася і донині. Йтиметься про Будинок Штабу Флоту або, як його ще називають, Будинок Головного командира Чорноморського флоту.

 Основні характеристики:
Тип будівлі: садиба, адміністративна будівля
Архітектурний стиль: Російський Класицизм
Архітектори: Неєлов П.В., Князєв І., Вунш Ф., Акройд К
Період будівництва: 1794 рік
Адреса: вулиця Адміральська, 4
Статус: пам’ятка архітектури національного значення, пам’ятка історії місцевого значення
Сучасне використання: Музей суднобудування та флоту

Центральна частина будинку виконана у плані у вигляді витягнутого прямокутника. Центральний вхід прикрашає восьмиколонний приставний портик тосканського ордера, що закінчується трикутним фронтоном. Над портиком розташовується бельведер з високим барабаном, який оформлений спареними колонками, і куполом зі шпилем, що несе.
До головної будівлі з двох боків від центрального входу примикають симетрично прямокутні в плані частини, торці цих частин оформлені чотирьохколонними порти тосканського ордера.Аналогічний портик примикає до будинку із двору. Будівля виконана з дерева і покрита штукатуркою, як декор використані плоскі пілястри і прямокутна кам’яна лиштва на вікнах.
Першим архітектором Будинку Штабу Флоту став Петро Васильович Неєлов. Він служив у Миколаєві наприкінці 18 століття (1790-1794рр) як військовий інженер у складі Петербурзького лейб-гвардії драгунського полку. Неєлов брав участь в облозі та взятті турецької фортеці Очаков, був у супроводі Катерини II у її поїздці до Новоросійського краю. Головним його завданням було влаштування колійних палаців. В 1793 головним командиром Чорноморського флоту був призначений М. Мордвінов і для нього Петро Неєлов спроектував будинок, який стали називати Будинком Головного командира Чорноморського флоту. Спочатку цей будинок був просто дерев’яним з чотирисхилим дахом із садом, оранжереєю та флігелем, який призначався для штабу та канцелярії.
Надалі будівля кілька разів змінювала свій вигляд, оскільки не влаштовувала різноманітних воєначальників. Спочатку в 1795 році за проектом І.Князєва будинок був перероблений для маркіза І.І. де Траверс.
Потім, у проекті Ф.І. Вунша, біля будівлі з’явилися два ризаліти по обидва боки від парадного входу, було переплановано внутрішню частину та перенесено центральний вхід, а бельведер використовувався для астрономічних спостережень, оскільки новий господар будинку адмірал А.С. Грейг був великим шанувальником астрономії. У 1827 році було побудовано обсерваторію, і ця функція бельведера стала неактуальною.
1834 року влада перейшла до адмірала М.П. Лазарєву, якого теж не влаштовував будинок. І під керівництвом До.Акройда будинок знову було перероблено. Обсерваторний купол замінили на бельведера, що значно змінило зовнішній вигляд будинку.
У 1970-х роках Українське спеціалізоване науково-реставраційне управління Держбуду УРСР здійснило реставрацію пам’ятки архітектури. Будівля і донині зберегла вигляд 1834 року і там зараз знаходиться єдиний в Україні Музей суднобудування та флоту.

Compare Listings