We found 0 results. View results
Your search results

Дім Морітця

Зробимо невелику екскурсію однією з старих вулиць міста, вулиці Наварінської. Названа вона на згадку про морську битву між турецько-єгипетським флотом і флотом Росії, Англії та Франції під час грецького національно-визвольного руху. Морський бій у 1827 році в Наварінській бухті (Середземне море) закінчилося повним розгромом турецько-єгипетської ескадри.

На вулиці Наваринській розташовані кілька історичних та цікавих об’єктів. Один з них будинок Морітця. Двоповерхова будівля, з характерним декором та архітектурними деталями, геометричним орнаментом та вхідною аркою по центру фасаду є безперечно прикрасою вулиці Наваринської №34 (передусім – 20). Побудований будинок був наприкінці XIX-го століття і є пам’яткою місцевої архітектури, зараз тут здаються офіси.
Спочатку це була ділянка купця Михайла Марковича Голубова та його дочки Пелагеї. У 1889 році у землі з’явився новий господар – швейцарський громадянин Людвіг Кіндратович Морітці (Moritzi). Він і побудував тут прибутковий будинок з гарною аркою, химерними карнизами та аттиками, напівколоннами та фігурними наличниками. З 1904 року власником будинку була вдова диякона Олександра Федорівна Ващенко. Міська Дума високо оцінила цей будинок, лише плата податку до скарбниці становила на той час 3800 рублів.

Compare Listings