We found 0 results. View results
Your search results

Дім Петрова

Як багато зберігається в пам’яті будинків і вулиць — люди, події, історія нашого рідного міста. У цій статті розповімо про цікаву історію сім’ї Петрових та про будинок, в якому вони проживали в Миколаєві.

Будинок Петрова знаходиться на одній з головних вулиць Миколаєва, на вулиці Потьомкінській, 184( раніше Одеська, 70 ). Побудований був будинок наприкінці XIX – початок ХХ ст. Як відомо, 1914 року володів ним якийсь О. Жучков. У 1914 році наступний власник продав будинок Олександру Петрову за 25 тисяч рублів.

В одноповерховому будинку з вапняку з невисоким ганком і дерев’яними дверима і жила з родиною чудова людина, доктор, поет – Олександр Миколайович Петров.
Олександр Миколайович Петров (14 квітня 1880-26 червня 1957) був почесним громадянином Петербурзької губернії, лікарем, доктором медицини. Батько його був робітником на фабриці гумової мануфактури. Навчався Петров у школі доктора Відемана для обдарованих дітей з робочих сімей, а 1908 закінчив 1908-го Імператорську військово-медичну академію.
Петров був хоробрим і самовідданим, служив лікарем у 131-му піхотному резервному полку і на флоті. За чудову службу був нагороджений численними орденами.Талант у нього був і складати вірші, з 1900 по 1910 вірші Петрова публікував «Кронштадський Вісник». У 1904 році в Оранієнбаумі Петров одружився і його дружиною стала дочка Тверітінова, вихованка Санкт-Петербурзького Єлизаветинського інституту, Ольга. З початком революції сім’я Петрових вирішує переїхати до спокійніше місто. Друг родини Тверітинових розповів їм про Миколаєва, і вони переїжджають, не знаючи тут нікого.
Тут і триває життя Петрових. У Миколаєві він купує будинок і одразу влаштовується лікарем на завод «Ремсуд», уже 1920-го він завідує холерним відділенням міської лікарні, а з 1924-го переходить від державної служби до приватної лікарської практики. Жителі міста говорили, що він “лікар від Бога”, багато хто приїжджав йому не тільки з Миколаєва, а й з інших міст. Черга з підвод стояла від ганку і на кілька кварталів уздовж вулиці.
У них було троє дітей – дочки Кіра і Тетяна, а пізніше народився син. Але не у всіх дітей доля склалася вдало. Син Микола навчався у Московському університеті, у війну працював перекладачем. Після того, як Миколаїв було звільнено, його звинуватили у допомозі фашистам і він відсидів за це 9 років. Пізніше він закінчив МДУ та працював у Миколаєві архітектором. Олександр та Ольга Петрови померли у 1950-х і поховані на міському цвинтарі. У музейних архівах Миколаєва зберігаються щоденники та вірші знаменитого лікаря.
Будинок, в якому мешкав А.М.Петров зберігся до нашого часу, але, на жаль, він не в кращому стані.

Compare Listings