We found 0 results. View results
Your search results

Прибутковий будинок Бліндермана

Продовжимо наші розповіді про відомі історичні будівлі нашого міста. Сьогодні йтиметься про прибутковий будинок Бліндермана, розташований на Центральному проспекті Миколаєва.

Ця архітектурна споруда є дійсно рідкісним випадком якісно відреставрованого будинку з пиляного черепашника.

Основні характеристики:

Адреса: проспект Центральний, 70

Тип будівлі: житловий будинок, прибутковий будинок

Архітектурний стиль: Еклектика
Архітектор: імовірно А.М. Достоєвський

Період будівництва: 19-вік

Статус: пам’ятка архітектури місцевого значення

Наприкінці 19-го століття (1894-1896 рр.) будинок був власністю Абрама Мойсейовича Бліндермана, помічника присяжного повіреного Г. Кранцфельда. Трохи згодом, на початку 20 століття (у 1900-х роках) Абрам Мойсейович сам став присяжним повіреним, юрисконсультом Товариства суднобудівних, механічних та ливарних заводів, а також голосним міської думи Миколаєва. У його будинку тоді була розташована контора Російського товариства морського, річкового, сухопутного страхування та транспортування скарбів.
Трохи пізніше будинок купив місцевий купець Хаїм Дробінський, який у свою чергу заклав будинок у Бессарабсько-Таврійському земельному банку.Після цього прибутковий будинок ще неодноразово змінював господаря, але продовжував залишатися прибутковим аж до самої революції.

Після революції будівлю націоналізували та передали під нагляд житлової комісії міського революційного комітету, а прибутковий будинок Бліндермана став житловим кооперативом “Союз металістів”.

У 30-х роках 20-го століття тут був міський трест їдалень і ресторанів, комітет Товариства сприяння обороні, авіаційному та хімічному будівництву (Осоавіахім) Центрального району міста, а також заготівельна контора . Після війни будинок було поставлено на баланс житлово-комунального господарства Миколаєва.

Наприкінці 2000-х років будинок знаходився в жалюгідному стані, був придбаний новими власниками і, зрештою, відреставрований.
Під час реставрації будівлю було досліджено Сергієм Івановичем Гавриловим. За його словами, воно було збудовано у 1851 році за проектом Андрія Михайловича Достоєвського, молодшого брата видатного російського письменника та було власністю польського дворянського сімейства Борковських.

Compare Listings