We found 0 results. View results
Your search results

Будинок флагманів та командирів

Продовжуємо серію наших розповідей про історичні будівлі Миколаєва, в даній статті ми розповімо вам ще про одну важливу для міста будівлю – будинок флагманів та офіцерів по вулиці Артилерійській.

Основні характеристики:

Адреса: вулиця Артилерійська, 7

Тип будівлі: громадська

Архітектурний стиль: класицизм
Архітектор: імовірно Ф.І. Вунш

Період будівництва: 1820-ті роки

Статус: пам’ятка архітектури національного значення 

Називають ще: Зимові благородні збори, Будинок культури моряків, Будинок офіцерів флоту (ДОФ)

Будинок флагманів і офіцерів був побудований за наказом адмірала Олексія Самуїловича Грейга, Головного командира Чорноморського флоту і портів, військового губернатора Миколаєва та Севастополя, і отримав назву Зимові шляхетні збори.
Будинок являє собою двоповерховий, прямокутний у плані, кам’яний і оштукатурений будинок з цокольним напівповерхом. Будівля збудована у класичному стилі. У центральній частині головного фасаду на стилобаті розташувався шестиколонний портик великого тосканського ордера, завершений трикутним фронтоном. Отвори вікон виконані у прямокутній та арочній формах та оформлені досить скромними наличниками, на першому поверсі додані ще полички-сандрики.У верхній частині фасадних площин, розділених поверховими тягами, розташувалися карнизи з виносом.
Описувана будівля практично завжди мала характер розважального закладу. Спочатку це був клуб для офіцерів Чорноморського флоту та їхніх сімей. Великий зал було передано Благородним зборам. Пізніше будинок стали називати Зимовими Морськими зборами. Тут були школи для музикантів і співаків, працювала велика бібліотека, проводилися лекції, бали, концерти тощо. 30 серпня 1890 року до 100-річчя від дня заснування міста, тут було проведено урочистий прийом, присвячений цій пам’ятній даті.

У 1924 році будинок флагманів і офіцерів перейменували в Будинок культури моряків, а після Другої світової війни будинок отримав назву “Будинок офіцерів флоту”. Після того, як Україна стала незалежною, будинок став Центром культури, освіти та відпочинку ВМС України. 2004 року будівлю було передано до обласної комунальної власності.

Compare Listings