We found 0 results. View results
Your search results

Прибутковий будинок Соболєва

Сучасний Миколаїв, можливо, на перший погляд не балує туристів великою кількістю цікавих локацій, але все ж у місті є цікаві місця та красива архітектура. У цій статті розповімо про будинок на Московській, 47. Краєзнавці його називають Прибутковим будинком Соболєва. Побудована будівля була наприкінці XIX — початок ХХ століття. Нині це звичайний житловий будинок, а на першому поверсі розмістилося кафе. Найімовірніше, будинок був побудований завдяки великому миколаївському домовласнику, голосному міської думи, Соболєву. Пізніше 1910 року господарем будинку став купець Бігун. У радянські часи будинок був заселений пролетаріатом.

Архітектура будівлі 

Прибутковий будинок Соболєва був виконаний в стилі історизм з елементами модерну. Головною особливістю історизму на той час стала відмова від обов’язковості ордерної архітектури. У архітекторів та замовників з’явилося більше творчої свободи. Ім’я архітектора об’єкта нам так і не відоме.
Поверхи будівлі розділені карнизом із зубцями. На рівні двох поверхів проходить тяга, яка огинає вікна і формує прості сандрики. Простінки другого поверху прикрашені лініями, які успадковують орнамент Обриста. За цим орнаментом архітектори визначили роки будівництва. Єдиним натяком на стиль модерн є асиметрія фасаду та орнамент Обриста. На будівлі є балкон серійного виробництва.Такі ковані балкони зустрічаються і на інших будинках міста. Перший поверх, де зараз знаходиться кафе, пофарбований у бежево-коричневі кольори, що порушує цілісність будівлі.

Прибутковий будинок Соболєва – цікавий приклад миколаївської забудовиXIX – початок ХХ століття. Він є важливим для історії Миколаєва, як і інші історичні будинки.

Compare Listings