We found 0 results. View results
Your search results

Прибутковий будинок Квятковського

Старовинні будівлі Миколаєва мають цікаву та загадкову історію. Багато пам’яток архітектури не вціліли, але є такі щасливчики, які збереглися і до наших днів. Це будівля найстарішого в Україні Яхт-клубу, Будинок офіцерів флоту, Миколаївська обсерваторія, Миколаївська міськрада, перша гімназія імені Аркаса, миколаївська верф та інші.

У цій статті розповімо про ще один миколаївський будинок, який прикрашає вулицю Сидорчука, 2 – Прибутковий будинок Квятковського. Виконаний він у стилі історизм, що властиво для цього часу (кінецьXIX ст. ) 

Трохи про власника будинку 

У 1890-1910-х роках будинком володів Яків Олександрович Квятковський, миколаївський міщанин і купець. Тут він жив зі своєю родиною, а частину будівлі здавав у найм. На території будинку працювало до олбасного виробництва штатом у чотири працівники. У міських архівах було знайдено останню згадку про Паровий ковбасний заклад Квятковського у 1906 році. Відома деяка інформація про його сина Миколу, який навчався у Миколаївському комерційному училищі та Московському комерційному інституті. Він був другом відомого миколаївського поета та письменника Ієроніма Бланка.З 1914 року твори Ієроніма Бланка регулярно публікувалися в “Миколаївській газеті”, у 1918 році вийшла його перша збірка поезій “Блакитна балада”.

Відомо, що Миколи Квятковського під час Першої світової війни зарахували до школи прапорщиків, але за станом здоров’я його усунули. Незважаючи на це, він все одно брав участь у бойових діях і загинув у бою 28 липня 1916 року. Похований на міському цвинтарі.

Compare Listings