We found 0 results. View results
Your search results

Як швидко відновити документи на нерухомість

10.05.2024

Багато людей втратили документи на свої квартири чи будинки внаслідок повномасштабної війни. При виїзді зі своїх будинків поспіхом українці могли забути взяти з собою документи, а деякі втратили їх у хаосі воєнних дій. Важливо розуміти, що втрата документа не означає втрату права власності.

Документи, що підтверджують ваше право на нерухомість, відіграють важливу роль, тому їх наявність є обов’язковою. Якщо вони втрачені або знищені, перш за все слід звернутися до вашого нотаріуса, який видавав оригінали. Зазвичай у нього зберігаються дублікати втрачених документів на житло. Він може надати копії договору купівлі-продажу, дарування, міни, а також свідоцтва про спадок згідно із законом або заповітом.

Якщо ви не пам’ятаєте, який нотаріус реєстрував ваші документи, можна отримати платну довідку з Реєстру на сайті Мін’юсту. Там буде вказана інформація про дату реєстрації та нотаріуса, який здійснював реєстрацію.

Дублікати свідоцтва про приватизацію нерухомості видаються також у Центрі приватизації та оренди житлового фонду. Перелік необхідних документів найкраще уточнити на місці.

Якщо вам відмовляють надати документи або їх копії, питання можна вирішити у судовому порядку. Для цього до заяви слід додати письмову відмову від нотаріуса чи іншого органу, який видавав документи на право власності.

Власник нерухомості помер: як відновити документи?

Насамперед спадкоємцю слід ініціювати процедуру прийняття спадщини. Для цього встановлено термін у півроку з моменту смерті власника. Якщо спадкоємець отримує майно, на яке немає документів власності, йому необхідно звернутися до суду для відновлення права власності на це майно. Важливо відзначити, що спочатку необхідно отримати у нотаріуса ухвалу, яка підтверджує, що без свідоцтва про право власності неможливо розпочати успадкування.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings