We found 0 results. View results
Your search results

Як купити квартиру на дитину

20.11.2023

Діти можуть бути власниками нерухомості незалежно від віку. Оформлення житла на дитину дає гарантію, що до настання повноліття вона буде забезпечена власною житлоплощею і жодні сімейні обставини не зменшують її прав. Але варто врахувати, якщо виникне потреба у продажу чи обміні нерухомості, що належить дитині, такі угоди мають багато особливостей.
Здійснення юридичних операцій з майном дитини завжди контролюється державою. Дозволяють чи забороняють такі правочини органи опіки та піклування (ООП). Ця норма поширюється як на відчуження чи управління вже наявним майном, а й у купівлю квартири для дитини. (177 ст. Сімейного кодексу).

Список документів для оформлення квартири на неповнолітнього 

Щоб купити квартиру на неповнолітню особу необхідно мати такі документи: 

  • свідоцтво про народження та ІПН дитини;
  • згода батьків, завірена у нотаріуса;
  • згода Опікунської ради;
  • паспорти та ідентифікаційні коди батьків.

Дані документи підтверджують, що угода буде проходити законно.

Процедура купівлі квартири на неповнолітнього

Купити квартиру дитині мають право батьки, опікуни, усиновлювачі або з їхнього дозволу. До досягнення 18-річного віку не можна укладати угоди. Винятком лише є діти віком від 16 років, але тільки якщо особа перебуває у шлюбі або є підприємцем. Перед угодою батьки звертаються до нотаріуса та оформлюють взаємну згоду на проведення угоди. Необхідно отримати ІПН, якщо у дитини його немає. Після цього необхідно подавати документи до державного органу.

Якщо квартира купується в новобудові, то до пакету документів необхідно ще додати попередній договір, укладений із забудовником. У договорі зазначається певна квартира. Далі призначається дата засідання та приймається рішення про купівлю квартири для дитини чи ні. Дитина має бути присутня на засіданні. Після цього заявник отримує письмову згоду державного органу.

Якщо дитині ще не виповнилося 14 років, підписують документи батьки. А якщо виповнилося 14, у нього розширюються права в рамках цивільних відносин, оскільки його часткова цивільна дієздатність змінюється на неповну. З цього часу дитина може брати участь у угоді, але тільки з дозволу батьків та Опікунської ради.

Коли Опікунська рада може заборонити угоду: 

  • якщо хоча б один з батьків позбавлений прав на дитину;
  • батьків позбавили прав (170 стаття СКУ);
  • у суді перебуває позов про позбавлення батьківських прав щодо хоча б одного з батьків;
  • у заяві вказані недостовірні дані;
  • відсутність згоди батьків на проведення угоди.

Вся інформація вказана в Сімейному кодексі.
Найчастіше купити квартиру хочуть батьки, щоб забезпечити дитину власним житлом. В цьому випадку все логічно, це вигідніше і зручніше, ніж надалі переоформляти нерухомість як спадщину чи оформляти дарчу. Також ще один плюс – немає ризиків поділу майна, якщо батьки розлучаться, відсутня ймовірність зазіхання на квартиру третіх осіб. Квартира, оформлена на дитину, краще захищена у контексті відчуження. Але батьки обов’язково повинні знати, що офіційно здавати в оренду це житло, продавати і взагалі розпоряджатися, вони зможуть лише з дозволу Опікунської ради. Тільки повнолітній може вільно розпоряджатися майном. А у період з 14 до 18 років власник зможе це робити з письмового дозволу ОВП та батьків.

Compare Listings