We found 0 results. View results
Your search results

Чи переходять у спадок борги

20.11.2023

Спадщина включає не тільки майно, а й борги покійного. Кредитори мають право вимагати у спадкоємців їх погашення. Це прописано у Цивільному кодексі України. Які борги доведеться повернути, а від яких можна відмовитися? Про це розповімо у статті.
Як відомо, вступ у спадок може бути за законом і за заповітом. Спадщину отримують близькі за рівнем кревності, якщо спадкодавець не залишив заповіту. Одержувач спадщини має прийняти борги померлого та погасити їх. Якщо одержувач не бажає сплачувати борги померлого, він може повністю відмовитися від спадщини.

Які борги передаються у спадок?

У спадок передаються не всі борги, наприклад, аліменти або різні штрафи платити не потрібно. Але з усіх інших заборгованостей доведеться розраховуватися, якщо приймете спадщину. Що потрібно виплачувати:

  • банківський кредит;
  • борги з комунальних послуг;
  • борги з податків;
  • боргові розписки.

Також необхідно повернути не тільки основний борг, але й відсотки, штрафи та пені, які накопичилися за весь цей час.

Кредити та іпотека 

Іпотечний кредит успадковується разом з предметом застави, таким чином у спадкоємця, який вступив у право власності, є можливість реалізувати заставне майно для погашення фінансового зобов’язання перед фінансовою установою.

Важлива інформація: при видачі іпотеки банки вимагають страхувати життя позичальника. І у разі смерті позичальника страхова компанія повинна сплатити всі борги за кредитом. Це єдиний спосіб отримати нерухомість для спадкоємця без обтяжень. Але випадок смерті може бути не страховим. Страхова компанія не сплачуватиме борг, якщо: 

–  клієнт приховав, що він був серйозно хворий;

– якщо клієнт помер через алкоголізм, наркотики, СНІД;

– вчинив самогубство;

– позичальник став жертвою навмисного вбивства, і це доведено слідчими органами.

Якщо спадкоємець отримує нерухомість з обтяженням, то він може погодити схему погашення з банком та виплатити борг, продати нерухомість, а гроші поділити з банком, сплативши борг. Банки часто йдуть на поступки та пропонують різні умови для спадкоємців, але перш ніж прийняти умови, краще порадитись із професіоналами.

Борги з комунальних послуг 

Якщо спадкоємцю дісталася нерухомість з боргами з комунальних послуг, то він зобов’язаний їх сплатити перед комунальними службами. Якщо спадкоємців кілька, то сума ділитися різними частинами, що перейшла у власність кожного з них.

Боргові розписки

Після смерті особи, яка написала розписку, спадкоємцям можуть пред’явити документ з метою стягнення грошей. Спадкоємець повинен погасити борг, якщо документ складено правильно і є рішення суду про необхідність сплати. Щодо терміну позовної давності він становить три роки і відраховується з дати зобов’язання, зазначеної в розписці.

Перед вступом у спадок із боргами, адвокати радять перевірити основні моменти: 

  • перевірити кредитну історію спадкодавця;
  • запитати дані в реєстрі обтяжень;
  • запитати дані про комунальні платежі;
  • порівняти вартість спадку та розмір всіх боргів.

Не варто відмовлятися від спадщини, якщо вартість наслідуваного майна перевищує суму всіх боргів померлого громадянина, адже його можна продати, сплатити борг. Важливо знати, що якщо сума боргів значно перевищує вартість успадкованого майна, то спадкоємець не відповідає за даними боргами своїм майном.
Щоб захистити спадкоємців від матеріальної відповідальності, фахівці радять, передавати право власності на нерухомість ще за життя, при оформленні іпотечного договору або великих позик укладати договір страхування.

Спадщина може бути проблемною, але можна здійснити ряд кроків, щоб не стати її заручником. Перед його прийняттям варто проконсультуватися у адвоката та перевірити рахунки померлого родича.

Compare Listings