We found 0 results. View results
Your search results

Як правильно здати квартиру в оренду: поради від спеціаліста АН “Оксаген”

16.11.2023

Здача квартири в оренду – відмінний пасивний заробіток, іноді можна порівняти за сумою з місячною зарплатою в більшості міст України.

Наш експерт з оренди та продажу нерухомості Дідоренко Ксенія Василівна розповіла, що на перший погляд здається все просто, але ринок оренди має свої тренди та правила, з якими краще ознайомиться заздалегідь, а краще скористатися послугами досвідченого ріелтора.

Дидоренко Ксенія зазначає, що найкраще здавати квартиру або будинок через рахунок ФОП. Таким чином ви провадите господарську діяльність, сумлінно сплачуєте податки. Це головне правило, якщо ми прагнемо бути частиною Євросоюзу.

Правила здачі квартири 

Напевно, кожен чув про поганих орендарів або нав’язливих власників. Щоб уникнути виникнення різних конфліктів для обох сторін, варто заздалегідь визначити рамки та розібратися у правах та обов’язках учасників угоди.
Також одне з важливих правил – визначити, як ви будете шукати квартирантів. Є два варіанти – через агентство нерухомості чи самостійно. Як правило, фахівці беруть комісію 50% від ціни оренди. Нині під час війни деякі власники часто беруть на собі половину або навіть повну суму комісії, щоби швидше знайти постояльців. Раніше її завжди оплачував орендар.

Ціна житла має бути вигідною для орендодавця, а також підходити орендарю. Якщо ви знизите ціну, то не отримаєте прибуток від квартири в повному обсязі, а якщо підвищите, то житло може і не зацікавити потенційних мешканців. Щоб оптимально визначити вартість оренди квартири, необхідно вивчити ринок нерухомості всі критерії, які можуть вплинути на орендну плату. Націнка та знижка доречні, але не більше 15% у той чи інший бік від медіальної ціни.

Фахівці відзначають, що немає різниці ви будете шукати клієнтів самостійно або через фахівця, у будь-якому випадку необхідно убезпечити себе від різних шахрайських схем. І перше, що треба зробити – перевірити усі документи.

Перевірка документів 

Як убезпечити себе при здачі житла 

Фахівці рекомендують завжди укладати договір оренди, в якому будуть вказані такі моменти: 

  • список майна, що передається при оренді;
  • порядок сплати оренди та комунальних платежів;
  • для компенсації повинна бути передбачена гарантійна сума;
  • мають бути зазначені обмеження, наприклад, не здавати квартиру в суборенду, не робити ремонт без згоди власника, не селити сторонніх осіб і так далі.

Дуже важливо перевірити паспорт та інші документи, що засвідчують особу, а також місце реєстрації клієнта. Наш спеціаліст радить додатково перевірити потенційного орендаря у базі платників податків. Так можна дізнатися, якщо у людини борги чи погана кредитна історія. Таку перевірку мало хто робить, але у реалі вона дуже корисна. Що стосується договору, він має бути засвідчений нотаріусом, який має відповідне посвідчення.Професійно допоможе скласти та завірити договір ріелтор, який займається орендою.

Зараз дуже складний час для всіх нас. У договорі можна вказати різні форс-мажорні обставини, куди ви готові піти.

Цікавить оренда нерухомості в Миколаєві? Звертайтесь в агентство “Оксаген”, ми допоможемо підібрати квартиру, яка буде відповідати всім вашим критеріям! Якщо ви власник і хочете здати в оренду житлову нерухомість, наші фахівці допоможуть знайти орендарів за короткий термін!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings