We found 0 results. View results
Your search results

Як правильно вибрати заміський будинок

20.11.2023

Покупка приватного будинку за межами міста є відмінним вкладенням коштів. Його можна перетворити на маленький оазис уздовж міської суєти. Але перед покупкою краще ознайомиться з деякими моментами, щоб надалі не пошкодувати вкладення коштів.

Основні критерії вибору заміського будинку 

З чого побудований будинок?

При виборі заміського будинку необхідно звернути увагу з чого побудований будинок, які матеріали застосовувалися при будівництві, наскільки якісно були виконані роботи і в якому стані зараз знаходиться будинок. Якщо не помітити недоліки, то усувати їх доведеться вже новим власникам. Оцінка стану будинку допоможе також визначитися з подальшими вкладеннями, які потім підуть на ремонт.

Під час огляду будинку важливо звернути увагу не на красиві пейзажі, а на рік будівництва будинку, переконайтеся, що архітектурного проекту, плану розташування приміщень та розведення інженерних мереж. Зверніть увагу на стан горища і підвалу, чи там немає підтоплень, стан дверей, сходів.

Де купити приватний будинок?

Часто покупці роблять ставку на екологічність, але іноді втрачають важливі моменти. Перевіряючи об’єкт на карті, збільште масштаб і подивіться, що в радіусі 2-3 кілометрів. Чи немає шкідливих підприємств, сміттєвого полігону, цвинтаря, закритих військових стрільбищ чи інших неприємних сусідів.Перевірте самостійно розташування під’їзних шляхів. Стан доріг також має значення. Якщо дорога не асфальтована, або не засипана гравієм, а являє собою земляний накат, в сезон дощів вона може перетворитися на глинисте місиво.

Якщо поблизу будинку будуть магазини, аптеки, лікарня, навчальні та розважальні заклади, це спростить ваше життя за містом. Тому перед покупкою дізнайтесь у продавця, що розташоване в кроковій доступності.

Який стан комунікацій?

Необхідно перевірити всі водопровідні та опалювальні труби, каналізацію. Ну і найголовніше питання при виборі заміського будинку – це наскільки воно тепле в зимову пору року.

Далеко не завжди можна підключити конкретний будинок до магістральної газової труби, навіть якщо вона і проходить поблизу від дільниці. Для того, щоб уникнути неприємних ситуацій, необхідно попросити у власників будинку документи, уважно вивчити їх, дізнатися, чи регулярно вноситиметься плата за користування всіма інженерними комунікаціями.

“Проскануйте” земельну ділянку 

Також будь-яка покупка заміського будинку повинна включати в себе вивчення всіх документів, пов’язаних з самою земельною ділянкою. Перед тим, як укладати угоду, поговоріть із сусідами та уточніть, чи немає в них претензій до меж ділянки.

Дослідні фахівці рекомендують викликати за свій рахунок геодезистів, які визначать точні розміри ділянки, покажуть вам генплан забудови даного селища. Також важливими є і документи на земельну ділянку. Уточніть яким способом було отримано ділянку. Усі будівлі на ділянці мають бути офіційно зареєстровані, а необхідні зміни внесено до документів.
Ще один важливий момент – необхідно уточнити в сільській раді або БТІ історію даної ділянки, чи не було раніше на ній інших будівель.

Перевірте наявність документів

Ну і найважливіший момент – перевірка необхідних для угоди документів. Необхідні документи:

  • правовстановлюючий документ. Це може бути свідоцтво про право власності, договір купівлі-продажу, дарування, міни тощо.
  • технічний паспорт;
  • витяг (витяг) з Держреєстру прав на нерухоме майно;
  • паспорт та ідентифікаційний код власника або власників;
  • згода всіх членів сім’ї та співвласників на здійснення угоди;
  • експертна оцінка будинку та земельної ділянки;
  • документи на приватизацію земельної ділянки;
  • довідка про відсутність обтяжень;
  • довідка про відсутність боргів.

Покупцеві краще скористатися послугами професіоналів, і звернеться до агентства нерухомості. Фахівці візьмуть на себе турботи щодо перевірки документів і дадуть гарантії, що обраний заміський будинок чистий з правової точки зору.

Compare Listings