We found 0 results. View results
Your search results

Що потрібно знати при покупці приватного будинку

20.11.2023

Приватний будинок як постійне місце проживання має безліч переваг, проте є і ряд недоліків, не врахувавши які, можна неодноразово пошкодувати в майбутньому.

У цій статті ми вам розповімо як правильно вибрати будинок і на що слід звернути особливу увагу.

Вибір будинку

Пошук гідного варіанту приватного будинку може зайняти набагато більше часу, ніж пошук квартири. Нерухомість у приватному секторі потрібно уважно оглядати не лише усередині, а й зовні. Тут слід враховувати планування, якість будівельних матеріалів тощо.

Огляд внутрішньої частини будинку:

    • Встановіть, чи не дав будинок неправильну усадку. Це можна дізнатися, подивившись як відчиняються вхідні двері. Якщо є характерний скрип, то варто задуматися.

Огляньте вікна на наявність вологи в склопакетах і відсутності протягу зі щілин.

  • Огляньте стіни та підлогу. Вони повинні бути рівними і не холодними, особливо в зимову пору року.
  • Зверніть увагу на планування та поєднайте його з потребами вашої родини.
  • Оцініть стан комунікацій.Для цього попросіть увімкнути газ, воду, опалення. Перевірте тиск води, чи немає застоїв у трубах і так далі. Дізнайтеся про каналізації і, якщо в будинку обладнана вигрібна яма, огляньте її.

 

Огляд будинку зовні:

    • Стіни повинні бути достатньої товщини, щоб було тепло взимку і прохолодно влітку.

    • На стінах не повинно бути тріщин. Якщо має місце облицювання (сайдинг тощо), то тріщини, навіть якщо вони є, помітити буде складно, що значно підвищує ризик зіткнутися з проблемами у майбутньому.
    • Фундамент будинку повинен бути досить високим, а ще краще якщо він утеплений.

Якщо є підвал, він повинен бути сухим, інакше волога буде проникати в будинок. Те саме стосується горища та даху. Не рекомендуємо купувати будинок в суху пору року, в цей час підвищену вологість і дах можна просто не помітити.

  • Якщо вам потрібен гараж або якісь господарські будівлі, то врахуйте і цей момент при підборі варіантів

 

Якщо ви раніше постійно жили в квартирі і вирішили придбати будинок, то спочатку добре все обдумайте, чи треба це вам і чи підходить вам і вашій родині така зміна?

Оформлення документів

Пакет документів, необхідний для здійснення угоди про купівлю-продаж:

  1. Правовстановлюючий документ додому
  2. Техпаспорт
  3. Витяг з реєстру з права власності (або витяг з БТІ)
  4. Паспорт та ідентифікаційний номер власника або власників
  5. Свідоцтво про шлюб, свідоцтво про розірвання шлюбу, свідоцтво про смерть одного з подружжя тощо.
  6. Якщо одним із власників будинку є неповнолітній, то необхідна наявність дозволу ради опіки виконавчого комітету
  7. Державний акт на землю (для приватизованої землі) або довідка про надання кадастрового номера
  8. Експертна оцінка земельної ділянки та будинку
  9. Довідка про відсутність обтяжень на землю з кадастрового бюро
  10.  Якщо будинок розділений на два господарі, повинен додаватися нотаріально завірена відмова сусідів від права купівлі частки у спільній частковій власності 
  11.  Довідка з ЖКГ про відсутність заборгованості
  12.  Довідка про кількість прописаних в будинку людей
  13. Довідка з податкової інспекції про відсутність боргів з податку за землю

Що стосується покупця, то йому достатньо надати лише паспорт та ідентифікаційний номер (дружина та подружжя), свідоцтво про шлюб, а також згоду чоловіка чи дружини на купівлю нерухомості.

Як не стати жертвою обману?

Також слід звернути увагу на історію угод купівлі-продажу по даному об’єкту, щоб не нарватися на недобросовісного продавця. Припустимо, продавець придбав цікавий для вас будинок і не виплатив минулому господареві суму в повному розмірі. І тут попередній господар може вимагати розірвання договору купівлі-продажу.
Законодавством України такий ризик мінімізований (стаття 330 Цивільного Кодексу України) і будинок, куплений сумлінним покупцем, не може бути зажаданий назад. Тим не менш, краще захистити себе від зайвої тяганини і ретельно все перевірити перед укладанням угоди. Далі до вашої уваги ми представимо кілька моментів, які слід перевірити:

  • Сімейне становище продавця. Якщо продавець на момент купівлі будинку перебував у зареєстрованому чи навіть незареєстрованому шлюбі, то нерухомість може бути визнана як спільна (статті 60 та 74 Сімейного Кодексу України)
  • У разі якщо продавець є підприємцем, який оголосив себе банкрутом, він не має права розпоряджатися майном, що належить йому (стаття 47 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”)
  • У разі якщо на момент покупки будинку існує чинний договір про оренду, то згідно зі статтею 770 Цивільного Кодексу, договір про найм зберігає свою дію нового власника.

Покупка приватного будинку – дуже відповідальний та серйозний крок. І для того, щоб його зробити, потрібно ретельно підготуватися.

Співробітники нашого агентства “Оксаген” завжди готові вам допомогти зробити правильний вибір і не стати жертвою обману.

Compare Listings