We found 0 results. View results
Your search results

Як перевірити квартиру та продавця перед покупкою?

20.11.2023

Іноді після покупки житла нові власники виявляють ряд проблем. Це можуть бути борги по комуналці, квартира в заставі або ще гірше, у продавця не було права її продавати. Перед покупкою обов’язково ознайомтеся з базовими правилами, дотримання яких убереже від несумлінних громадян та шахраїв.

Правовстановлюючі документи 

Правовстановлюючими документами можуть бути – дзастереження купівлі-продажу, дарування, міни, судове рішення, заповіт, свідоцтво про право на спадкування тощо. Також продавець має надати Витяг із державного реєстру, це підтверджує реєстрацію права у реєстрі.

Заставна нерухомість

Зв’язуючись з банком або іншим продавцем заставної нерухомості, ви можете зіткнутися з небажанням попередніх власників виселятися з квартири. Тільки завчасна перевірка та передача всіх документів та ключів може гарантувати 100% заселення одразу після підписання документів.

Інші документи на квартиру 

Важливо перевірити: 

  • технічний паспорт на об’єкт (планування має відповідати);
  • декларація про готовність об’єкта до експлуатації;
  • дані про зареєстрованих осіб.Якщо у квартирі прописані неповнолітні, то продавець повинен мати дозвіл органу опіки та піклування.

Особистість «продавця»

У будь-якому випадку уважно перевіряйте справжність документів (нотаріальне оформлення). Паспорт продавця слід перевіряти на справжність за допомогою спеціальних онлайн служб міграційних органів. Також важливо перевірити, чи у продавця чоловік/дружина чи інші власники квартири. У цьому випадку потрібна їх згода на продаж житла.

Борги з комунальних послуг 

Продавець при підготовці договору купівлі-продажу квартири повинен сплатити житлово-комунальні послуги. Довідка про оплату або акт звірки мають бути датовані місяцем, який передує тому, в якому сторони планують укласти угоду.

Існують відкриті джерела, де покупець може перевірити нерухомість та продавця: 

  1. Державний реєстр прав на нерухоме майно та їх обтяжень. У цьому реєстрі можна дізнатися, хто є власником, чи є арешти та обтяження на житло.
  2. Єдиний реєстр боржників. У цьому реєстрі знаходиться інформація про самого власника, чи можна дізнатися чи є ризики стягнення на майно.
  3. Єдиний реєстр судових рішень.Тут також можна перевірити дані щодо наявності будь-яких судових процесів.

Ситуації можуть бути різні і список документів може відрізнятися. АН “Оксаген” – команда фахівців з нерухомості, ми точно знаємо як перевірити квартиру перед покупкою. Наші фахівці допоможуть підібрати вам потрібну квартиру і вдало завершити угоду купівлі-продажу. Завжди раді допомогти!

Compare Listings