We found 0 results. View results
Your search results

Як відновити документи на нерухомість: алгоритм дій

17.11.2023

Якщо ви втратили документи на нерухомість, не варто турбуватися. Усі документи підлягають відновленню. Втрата чи пошкодження документів не означає, що ви втратили право власності. Хоча якщо у вас немає документів на руках, будь-яку угоду з нерухомістю провести неможливо.

У цій статті поділимося інформацією, як можна відновити документи на нерухомість.

Відновлення договору купівлі-продажу або іншого документа 

Право власності на нерухомість реєструється у нотаріуса. Нотаріус вносить запис про укладений договір до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Власнику видається витяг з Державного реєстру разом з екземпляром договору про купівлю-продаж або інший документ.

Якщо документ втрачено, власнику необхідно звернутися до нотаріуса, який укладав угоду, та запросити виписку з Державного реєстру на нерухоме майно. Вона стане заміною втраченого документа.

Для відновлення паперового документа про право власності, зареєстрованого до 1 січня 2013 року, потрібно дотримуватись такого алгоритму дій: 

  • подання заяви в поліцію про зникнення документа;
  • оголошення в друкованих засобах масової інформації, які поширюються в районі квартири, має бути зазначена назва, номер та дата видачі, ім’я власника, ким видано;
  • подання заяви нотаріусу про те, що ви втратили документи і хочете отримати його дублікат.

Нотаріус вам видасть дублікат свідоцтва, що підтверджує право власності. Його потрібно внести до Державного реєстру, звернувшись до державного реєстратора.

Відновлення техпаспорту на квартиру 

Техпаспорт – це документ, який видається в БТІ за місцем реєстрації. Документ потрібен за будь-яких угод з нерухомістю. У ньому вказуються всі технічні показники нерухомості. Для відновлення техпаспорту необхідно звернутися із заявою до БТІ. Також необхідно мати при собі ксерокопію паспорта громадянина України, копію ідентифікаційного номера, свідоцтво про власність на нерухомість.

Відновлення дарчої 

Дарова оформляється в письмовій формі у нотаріуса.Тому, якщо ви втратили документ, необхідно звертатися до нотаріуса, який засвідчував договір. При собі слід мати паспорт, довідку про присвоєння ідентифікаційного номера, бажано копію найзагубленого документа. Нотаріус видає дублікат договору дарування.

Проблема відновлення документів вирішилася програмою Держреєстру майнових прав, яка діє з 1 січня 2013 року, а також обов’язковим внесенням інформації про угоди з об’єктами нерухомості в електронну базу даних. Права власності, зареєстровані раніше, також залишились дійсними, що закріплено ст. 3 Закону України №1952-15.

Для отримання копії документа, виданого після 1 січня 2013 року, слід звертатися до місцевого підрозділу Міністерства юстиції. Якщо у такий спосіб вам не вдасться вирішити питання, подавайте заяву до суду. Рішення суду дорівнює правовстановлюючому документу.

Після того як ваші документи відновлені та набудуть чинності. Ви можете робити будь-які угоди з нерухомістю. Якщо вам буде потрібна допомога в купівлі-продажу нерухомості – звертайтесь до наших фахівців АН “Оксаген” за консультацією.

Compare Listings