We found 0 results. View results
Your search results

Які зміни запрацювали для українців із 1 березня

17.11.2023

З початку весни для українців набули чинності чергові зміни. Вони стосуються як соціальної політики, а й відкриття кордонів деяких країн. Варто зазначити, що з 1 березня стартував запис на вакцинацію проти Covid19 через додаток та портал «Дія».

Підвищення пенсій та компенсації для 80-річних 

1 березня відбулася планова індексація пенсій на 11%. За інформацією Мінсоцполітики, розмір пенсії збільшиться на 8 мільйонів осіб. Мінімальне підвищення – 100 гривень. Зараз люди з пенсією в 3538 гривень можуть розраховувати на збільшення. Також до Верховної Ради було подано законопроект, у якому планується проводити автоматичну індексацію пенсій щороку з 1 березня.

Карантин у Чернівецькій області 

З 1 березня Чернівецька область України знаходиться у “червоній” зоні. Таке рішення було ухвалено на позачерговому засіданні Держкомісії. Тут суттєво підвищилася кількість хворих на коронавірус, зростання захворюваності склало 31%, а госпіталізації – 40%. Такі самі показники і в Івано-Франківській області з 26 лютого.

Іпотека на житло під 7% 

З 1 березня стартувала державна програма “Доступна іпотека” під 7%, були підписані перші кредитні договори між банками та позичальниками.У прес-службі Міністерства фінансів розповіли, які банки підписали угоду із Фондом розвитку підприємництва. У програмі беруть участь 7 українських банків:

  • Ощадбанк;
  • Укргазбанк;
  • Приватбанк;
  • банк “Глобус”;
  • Мегабанк;
  • ОТП Банк;
  • Кредобанк.

На думку Міністра фінансів Сергія Марченка, зниження ставок на іпотечні кредити стане потужним імпульсом для пожвавлення всього ринку нерухомості. Іпотека для населення України має бути доступною. Адміністратором нової іпотечної програми виступає фонд розвитку підприємництва. У Кабміні повідомили, що цього року близько 5000 сімей зможуть скористатися цією іпотекою. Тепер громадяни України зможуть взяти в кредит будинок чи квартиру на первинному чи вторинному ринку, що були введені в експлуатацію з 2018 року.

Тарифи 

Зараз це досить актуальне питання для українців. Тарифи на комунальні послуги цього місяця не зміняться. Зазначимо, що ціна на газ через втручання уряду не перевищить 6,99 гривні за кубометр, а його доставки (розподілу) – 1,79 гривні. Найнижчу ціну на ринку пропонує Megawatt (6,7 грн). Такий тариф діятиме на березень. Що стосується сфери електроенергії, Україна поки не наважилася відмовитися від механізму ВСО. Фіксований тариф становить – 1,68 грн/кВт.

Кордони відкриває Кіпр і Грузія 

З 1 березня Кіпр і Грузія відкривають свої кордони. Перевізник SkyUp вже оголосив нові авіарейси з України до Грузії. Це не всі країни, куди можна поїхати відпочити, але в Міністерстві закордонних справ (МЗС) радить українцям перед подорожжю дізнаватися про умови в’їзду до країни призначення.
Також з весни поточного року набуває чинності безвізовий режим України з Гренадою.

Квитки на поїзди подорожчають 

З весни 2021 року квитки на залізничний транспорт дорожчатимуть до кінця року. Щомісяця вартість квитків підніматиметься на 2%. Загалом індексація складе а 18%. При цьому, якщо квиток буде куплено заздалегідь, він обійдеться набагато дешевше, навіть дешевше, ніж зараз.

За рахунок підвищення компанія очікує отримати додаткові доходи у розмірі 557,9 млн гривень.

Compare Listings