We found 0 results. View results
Your search results

Які зміни чекають на українців з 1 вересня 2020 року

17.11.2023

2020-й рік став непростим роком для мешканців усього світу та українців зокрема. Пандемія COVID-19 внесла помітні зміни у житті громадян. У цій статті поговоримо про те, що зміниться в Україні з початком нового навчального року, і ці зміни стосуються не лише освіти.

Згідно з рішенням Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України було змінено деякі соціальні виплати: підвищилися пенсії та мінімальна заробітна плата. Закони, що регулюють виплати населенню, були вже підписані президентом України Володимиром Зеленським.
Крім того, що вже згадано вище, з 1 вересня також підвищуються оклади лікарів, будуть змінені правила перетину кордону з Білоруссю у зв’язку з нестабільною ситуацією, яка там склалася. Також змінюються правила роботи шкіл, вимоги до інформації банків про кредити та депозити, а також починається монетизація пакета малюка.

Далі поговоримо докладніше про зміни, зазначені вище.

Підвищення мінімальної заробітної плати

З 1 вересня 2020 року розмір мінімальної заробітної плати збільшується майже на 6%, з 4723 гривні за місяць до 5000 гривень.

Президент України Володимир Зеленський сказав, що у 2021 році мінімальна зарплата зросте ще на тисячу і становитиме 6000 гривень, а протягом року очікується збільшення до 6500 гривень.

Підвищення пенсій

Підвищення пенсій з 1 вересня 2020 року торкнеться не всіх пенсіонерів, а лише їх частина. За словами радника міністра соціальної політики Миколи Шамбіра, пенсію буде підвищено у 1,5 мільйонів пенсіонерів, які отримують мінімальний її еквівалент.

Правила перетину кордону з Білоруссю

З 1 вересня правила в’їзду на територію нашого північного сусіда змінюються. Тепер кордон із Білоруссю можна перетинати закордонним паспортом. Це рішення було ухвалено на засіданні Кабінету Міністрів України. Ті громадяни, які залишилися з якихось причин на території Білорусі після 1 вересня, прикордонники продовжать пропускати внутрішні паспорти. Щодо прикордонних районів України, то для них правила перетину кордону залишаться колишніми, тобто за внутрішніми паспортами або свідоцтвами про народження (для осіб, які не досягли 18 років).

Зарплата лікарів

Що стосується окладів лікарів, то з 1 вересня 2020 року вони будуть підвищені на 70% відповідно до рішення уряду. Тобто з 1 вересня встановлюється доплата у розмірі 70% від посадового окладу, визначеного за 14-м тарифним розрядом єдиної тарифної сітки, медичним працівникам та іншим працівникам закладів охорони здоров’я. Фахівці з базовою вищою та неповною вищою медичною освітою всіх спеціальностей почнуть отримувати більше на 50% від встановленого розміру мінімальної заробітної плати, а молодші медсестри – на 25%.

Таким чином, лікарі отримуватимуть у середньому на 3,5 тисячі гривень більше, представники середнього медичного персоналу – на 2,5 тисячі гривень більше, зарплата молодшого медичного персоналу зросте в середньому на 1250 грн.

Інформація банків про кредитування та депозити

З 1 вересня 2020 року набирають чинності нові вимоги про рекламу банків та до калькуляторів розрахунку кредитів. Національний банк України повідомляє, що відтепер інформування громадян про кредити та депозити має стати прозорішим, на сайтах банків має з’явитися достовірна інформація з усіма “підводними каменями” та реальними цифрами (реальна річна ставка за кредитом, додаткові послуги, страховки тощо). Крім того, на сайтах мають бути розроблені та встановлені калькулятори для точного розрахунку, щоб клієнт знав реальну картину та міг ухвалити обдумане рішення. Ці умови стосуються всіх видів реклами (телебачення, радіо, білборди тощо).

Змінюються правила роботи шкіл

У зв’язку з пандемією коронавірусу Міністерство Охорони Здоров’я України змінює правила роботи шкіл з 1 вересня 2020 року. Основні вимоги:

  • вхід і пересування учбовим закладом тільки в масці або респіраторі (винятком є ​​тільки учні 1-4 класів, вони можуть не надягати маску);
  • під час занять використання масок не обов’язково;
  • викладачам у “помаранчевій” зоні карантину рекомендується носити захисні щитки для обличчя разом з маскою або респіратором;
  • викладачі “зеленої” та жовтої” зон повинні дотримуватись соціальної дистанції;
  • на входах до шкіл повинні бути в необхідній кількості дезінфектори;
  • після кожного уроку викладачі та учні повинні мити руки з милом;
  • всі працівники установи повинні проходити термометрію і у разі температури вище 37,2 проЗ і наявності ознак ГРВ, співробітник не повинен допускатися до приміщення навчального закладу;
  • заборонено роботу шкільних їдалень за принципом “шведського столу” або самообслуговування;
  • заборонено використання питних фонтанчиків;
  • при виявленні випадку коронавірусу в якомусь класі, весь клас повинен бути відправлений на самоізоляцію.

 Монетизація “пакету малюк”

З 1 вересня 2020 року починається реалізація проекту “Монетизація одноразової натуральної допомоги “Пакет малюка” в 2020-2021 роках”. Кабінетом Міністрів України встановлено компенсаційну виплату у розмірі 5000 гривень замість натуральної допомоги “пакету малюка”. Батькам новонароджених будуть відкривати рахунки зі спецрежимом використання та видавати соціальні карти. Звернутися за компенсацією можна протягом 12 місяців з дати народження дитини та отримані кошти дозволяється витратити протягом року виключно на потреби дитини та породіллі (придбання одягу та взуття для дитини, засобів гігієни та догляду для матері та дитини, текстилю, іграшок тощо) .

Compare Listings