We found 0 results. View results
Your search results

Квартира без власника: чи варто купувати?

19.03.2024

Наслідування – це передача прав на майно, яким володів громадянин на підставі приватної власності. Після завершення його життя це майно переходить до спадкоємців. Однак іноді трапляється, що спадкоємців немає або вони відмовляються від спадщини.

Квартири без законного власника завжди привертають увагу різних осіб. Часто шахраї оформляють фальшиві спадщини, щоб продати такі квартири довіреним покупцям. Методи шахрайства можуть бути різноманітні, включаючи підробку документів або продаж за низькою ціною. Однак, коли такі випадки відбуваються, прокуратура або міська адміністрація подають позов про визнання договору недійсним. В результаті державна реєстрація скасовується, і квартира переходить у власність держави. Ризики такої угоди лягають на довірених покупців, які залишаються без грошей та житла.

Як діяти, якщо ви стали власником такої квартири?

У рішенні від 14.12.2022 року № 461/12525/15-С Верховний Суд наводить наступні пункти:

  • якщо майно, передане у спадок територіальним співтовариством, було продано не спадкоємцем і перейшло у власність сумлінного покупця, то співтовариство має право лише отримання грошової компенсації;
  • запити про визнання договору купівлі-продажу недійсним, подані продавцем (спадкоємцем) або сумлінним покупцем (покупцем) з метою скасування рішення про реєстрацію майна, не є ефективним засобом захисту;
  • територіальне співтовариство немає законних прав на власність з приводу майна, яке було незаконно придбано з його володіння, і немає можливості вимагати повернення такого майна від сумлінного покупця на свою користь.

Цей підхід суду захищає права сумлінних покупців. Проте, необхідно бути вкрай обережним під час роботи з нещодавно оформленими документами.

Ми рекомендуємо вам довірити відповідальний процес купівлі успадкованої квартири професіоналам агентства нерухомості АН “Оксаген”. Вони допоможуть вам впоратися з усіма питаннями та забезпечать успішне оформлення угоди.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings