We found 0 results. View results
Your search results

Квартира з боргами: чи варто купувати?

05.02.2024

В Україні немає заборони на продаж квартири із боргами, і це часто практикується серед власників нерухомості, які зіткнулися із фінансовими проблемами. Але для майбутніх покупців такої угоди є певні ризики. Згідно з поясненнями Верховного Суду України нові власники не несуть відповідальності за комунальні борги попередніх власників. Проте, на практиці можливі ситуації, коли під час укладання договорів із комунальними структурами потрібне погашення боргів.

Щоб уникнути таких неприємностей, рекомендується вимагати від продавця надати довідки про відсутність прострочок перед покупкою. Хоча закон не зобов’язує вимагати такі документи, їхня відсутність може спричинити ризик зіткнення з боргами попередніх власників.

Якщо таку нерухомість вже куплено, необхідно пред’явити комунальним службам договір купівлі-продажу. Верховний суд України на підставі цього документа зобов’язує органи ЖКГ перепідписати договори з новими власниками та займатися стягненням заборгованостей у попередніх власників. Винятком є ситуація, коли новий власник, купуючи квартиру з боргами, згоден їх погасити. Таке рішення може підійти тим, хто знає про борги і не впевнений, що продавець самостійно їх погасить.

Як захистити себе від чужих боргів?

Ще одна неприємна ситуація, з якою можна зіткнутися, коли попередні власники підробили довідки про відсутність заборгованостей. У такому разі можна звернутися до суду. Після подання позову правоохоронці почнуть взаємодію з колишніми власниками, притягуючи їх до відповідальності не лише за комунальні борги, а й за фальсифікацію документів.

Зазначимо, що за сумою боргу, яка перевищує 10 мінімальних заробітних плат (близько 32 000 гривень), квартира, будинок або інше майно можуть бути арештовані. Заарештоване майно підпадає під заборону відчуження, отже продаж такого житла стає можливим лише після погашення заборгованостей з комунальних послуг, кредиту чи іпотеки.

Фахівці нашого АН “Оксаген” та юристи нагадують, що якщо ви зважилися на покупку квартири з боргами, уважно вивчіть договір купівлі-продажу. Тільки так ви убезпечите себе від неприємних сюрпризів!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings