We found 0 results. View results
Your search results

Негативні наслідки несплати послуг ЖКГ

21.11.2023

ЗУ «Про житлово-комунальні послуги» регламентує взаємини у сфері надання та споживання житлово-комунальних послуг. Цей документ передбачає укладення договору між постачальником комунальних послуг та споживачем, який зобов’язаний оплачувати отримані послуги.

Відсутність такого договору дає можливість власнику житла не відшкодовувати комунальні послуги до моменту укладання договору.

Згідно зі ст. 641, 642 ЦКУ передбачено можливість укладання договору через оферту. Клієнту надсилається письмова пропозиція укласти договір, обов’язково додаючи сам документ. При цьому якщо в строк, встановлений законодавством для підтвердження дії, клієнт договір не підписує, але виконує операції, що засвідчують прийняття умови договору, зокрема, оплачує ЖКП, вважається, що клієнт уклав договір.

Стягнення заборгованості за ЖКП здійснюється в два кроки:

– 1 етап. Без звернення до суду. Постачальник комунальної послуги надсилає клієнту попередження. У ньому зазначаються дані боржника, реквізити постачальника послуги, сума боргу та рекомендований термін його погашення.

– 2 етап. Має на увазі звернення постачальника послуг до суду із заявою про видачу судового наказу, тобто особливої ​​форми судового рішення, що видається за результатами аналізу безперечних вимог.Саме до них належить стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги. Судовий наказ видається без здійснення судового засідання та виклику боржника для надання пояснень.

Не пізніше наступного дня після видачі судового наказу суд зобов’язаний направити копію заяви стягувача та копію судового наказу рекомендованим листом з повідомленням на ім’я відповідача, тобто боржника.

Днем отримання відповідачем копії судового наказу є дата, надіслана у поштовому повідомленні про вручення листа. Якщо боржник відсутній за вказаною адресою або відмовляється прийняти поштове відправлення, датою отримання судового наказу є відмітка про відмову або відсутність адресата.

Боржник ЖКП має право опротестувати судовий наказ протягом десяти днів з дати вручення. У разі скасування судового наказу стягувач має право звернутися до суду у порядку позовного провадження.

Негативним наслідком цих подій для боржника є право постачальника стягнути крім суми заборгованості ще й пеню, інфляційні втрати, 3% річних, суму судового збору. Судовий наказ є виконавчим документом. Він передається до виконання державному чи приватному виконавцю. Можливо, накладення арешту на квартиру, крім цього, доведеться сплатити виконавчий збір.

Для звернення стягнення на єдине житло боржника сума заборгованості має бути більшою за двадцять розмірів мінімальної заробітної плати (у 2018 р. — 74 460 грн). Якщо сума менша за двадцять розмірів мінімальної заробітної плати, звернення стягнення на єдине житло боржника та земельну ділянку під ним не провадиться. Рішення приймається за рахунок іншого майна боржника, наприклад автомобіля.

Compare Listings