We found 0 results. View results
Your search results

Чи потрібний ріелтор при купівлі житла і скільки коштують його послуги?

16.11.2023

Вирішили купити нерухомість, але не знаєте, чи потрібно звертатися в агентство нерухомості? Не знаєте, яку комісію просить агент із нерухомості? У цій статті розповімо, чим займається ріелтор та скільки бере за свої послуги.
Агент з нерухомості – це та людина, яка виступає посередником між покупцем і продавцем нерухомості. Зазначимо, що основне завдання рієлтора – не продаж нерухомості, пошук клієнтів, робота з конкурентами. Також його завданням є найвигідніше укладання договору із продавцем. Агент досить вигідний персонаж, оскільки він заощаджує час обом сторонам угоди. Продавець не витрачає час на пошук покупця і на роботу з ним, а покупець може бути впевненим, що йому знайдуть варіант, який буде відповідати його критеріям.

Що входить до обов’язків рієлтора?

Угода купівлі-продажу – це складна процедура, яка вимагає багатьох знань, тому зараз багато хто користується послугами агентств нерухомості. Розкажемо про основні обов’язки рієлтора:

  1. Розробка договорів у рамках відстоювання інтересів клієнта.
  2. Підготовка до продажу.
  3. Оцінка нерухомості.
  4. Допомога у підготовці всіх необхідних документів та довідок.
  5. Перевірка документів.
  6. Проведення показів квартири, пошук покупців.
  7. Контроль процесу переходу прав власності.

При купівлі квартири агентство нерухомості шукає відповідні варіанти на запит клієнта, організовує зустріч з продавцем і контролює весь процес переговорів.

Скільки коштують послуги рієлтора в Україні?

Комісія за послуги рієлтора в Україні оплачується один раз. Витрати може оплачувати, як покупець, і продавець (за домовленістю), іноді ділитися навпіл. Вартість послуг агента нерухомості залежить від ситуації на ринку в загальному або в певному місті. Також ціна може залежати від формату роботи спеціаліста та інших моментів. В Україні вартість послуг ріелторів коливається від 2 до 5% ціни угоди купівлі-продажу. Якщо говорити про купівлю-продаж елітного житла, то відсоток може бути нижчим. Іноді буває, що ріелтор може запросити певну суму, яка залежить від угоди, за свої послуги. У столиці України та інших великих містах ставка становить 3-5% від суми угоди.
Найчастіше послуги агента оплачує покупець, але бувають такі випадки, що комісія ділиться навпіл між учасниками угоди. Продавець, підписавши ексклюзивну угоду, може брати витрати на себе.

Якщо ви потребуєте ріелторських послуг, звертайтесь до АН “Оксаген”, наші агенти допоможуть швидко та успішно укласти угоду купівлі-продажу. Людина, яка не знається на всіх правових аспектах, може зробити помилку або підписати не той документ. З нами ви не потрапите у подібну ситуацію!

Compare Listings