We found 0 results. View results
Your search results

Оформлення договору купівлі-продажу нерухомості: Скільки та за що потрібно платити?

17.11.2023

Договір купівлі-продажу квартири – головний документ в угодах з нерухомістю. Його можна скласти самостійно або скористатися послугами рієлтора чи юриста. Договір купівлі-продажу має пройти процедуру державної реєстрації, лише після її повноваження всіх сторін набирають чинності.

Якщо ви продаєте або купуєте нерухомість, важливо знати скільки коштуватиме оформлення договору купівлі-продажу, хто і які сплачує податки.

Обов’язкові платежі при купівлі-продажу квартири або будинку

Перший рахунок, який потрібно буде сплатити, це експертна оцінка майна. Без цієї оцінки нотаріус не оформить договір купівлі-продажу. Вартість оцінки залежить від міста, в якому ви її замовлятимете. Як правило, звіт про експертну оцінку майна замовляє та оплачує продавець.

Другий рахунок, який необхідно сплатити – це послуги нотаріуса. Нотаріальні послуги оплачуються в рівних частинах покупцем та продавцем, але все залежить від домовленостей. Вартість послуг нотаріуса варіюється від 3000 – 5500.

Податки 

Якщо об’єкт продажу у власності більше трьох років, і продавець не відчужував протягом останнього року будь-яке інше нерухоме майно, то потрібно сплатити суму у розмірі 2% від оцінної вартості нерухомості.1% – це державне мито за посвідчення договору, 1% – збір до Пенсійного фонду (пенсійне страхування). Оплата цих платежів може розподілятися між покупцем та продавцем.

Якщо ж продавець володіє нерухомістю менше 3-х років, або коли власник здійснює відчуження будь-якої нерухомості другий або більше разів на рік, дохід від продажу квартири оподатковується 5% від суми угоди, а також військовим збором 1,5%. Усього податок 6,5%. Нерезидент при продажу нерухомості сплачує податок 18% +1,5%. Це якщо власник іноземця.
Варто зазначити, що розподіл основних витрат на оформлення договору купівлі-продажу нерухомості може бути договірними між покупцем та продавцем, крім прописаних законом.

Якщо правильно укладений, завірений та зареєстрований договір купівлі-продажу у ваших руках, то це означає, що ви стали повноцінним та законним власником купленої квартири або житлового будинку. Звертайте до нашого АН “Оксаген”, наші фахівці допоможуть вибрати квартиру або будинок з вигідними умовами та надійними документами.

Compare Listings