We found 0 results. View results
Your search results

Договір дарування: особливості та оформлення

17.11.2023

У 2019 році в Україні було оформлено близько 35000 дарчих договорів на нерухомість. Згідно з даними, цей договір залишається популярним і затребуваним.

Це нотаріально завірена угода, яка спрямована на передачу права власності від однієї особи до іншої. Цей спосіб часто використовується, так як дарч проста в оформленні і безоплатна. Перехід майна може відбуватися відразу або після закінчення будь-якого строку, зазначеного в договорі. Дарувати можна майно чи його частину. Договір обов’язково має бути оформлений нотаріально. Сторонами договору виступають дарувальник та обдарований.

Чим договір дарування відрізняється від купівлі-продажу: 

    • не потрібно сплачувати вартість дару, але потрібно сплачувати податок: 18% від вартості майна та військовий збір 1,5%;
    • дарник може в будь-який момент розірвати договір, якщо йому або його сім’ї було заподіяно шкоду: погрози, шантаж, здирство і т.д. .;
    • термін скасування дарчого договору становить 1 рік, для договору купівлі-продажу – 3 роки;

Якщо дарська оформлена на одного з подружжя, другий не може претендувати на неї;

  • дарник має право подарувати свою частку у власності на нерухомість без повідомлення про це інших власників. При угоді купівлі-продажу власник повинен повідомити інших співвласників про продаж, оскільки вони володіють правом переважної купівлі частки, що продається;
  • Не можна дарувати нерухоме майно, яке належить недосконалому без відповідних дозволів від органів опіки та піклування.

 

Якщо ви хочете подарувати частину квартири, процес оформлення договору залежатиме від форми, в якій знаходиться власність. Якщо частка кожного співвласника визначена у спільній сумісній власності, то можна оформити дарчу без згоди інших власників. Але якщо частки у власності не визначені, потрібно буде отримати згоду від інших власників. Якщо нерухомість була куплена в шлюбі, то подарувати її можна лише за згодою чоловіка/дружини.

Які документи потрібні для оформлення дарчої: 

  • свідоцтво про право власності;
  • експертна оцінка об’єкта нерухомості;
  • довідка про зареєстрованих;
  • згода другого з подружжя на оформлення такої угоди;
  • дозвіл органів опіки та піклування, якщо обдарована особа є неповнолітньою або якщо в об’єкті прописані діти.

Варто також відзначити, що для оформлення дарчого потрібно скористатися допомогою двох нотаріусів, один повинен виступати з боку дарувальника, інший – з боку обдаровується. Нотаріус реєструє угоду та надає сторонам витяг на нового власника з Державного реєстру майнових прав на нерухоме майно.

Оформити договір дарування можна тільки в тому місці, де знаходиться нерухомість. Наприклад, якщо ви прописані в Миколаєві та нерухомість також знаходиться у Миколаєві, яку ви хочете подарувати, то оформити угоду у Києві чи в якомусь іншому місті не можна.

Compare Listings