We found 0 results. View results
Your search results

Оформлення спадщини під час війни: оприлюднено зміни до ЦК

14.02.2024

Отримання спадщини часто стає досить важким завданням, яке породжує безліч питань. Ще більше складностей додається через поточні обставини через війну. Деякі зміни були внесені до правового регулювання. Обговоримо, як можна оформити спадщину під час военного стану в Україні.

Де відкривають спадок під час війни?

Місцем, де спадщина відкривається, зазвичай є місце проживання спадкодавця. Якщо це місце невідоме, місцем відкриття спадщини стає розташування нерухомого майна або його основної частини.

Такі зміни внесено до закону «Про внесення поправок до Цивільного кодексу України щодо покращення порядку відкриття та оформлення спадщини» від 8 листопада 2023 року №3450-IX. У цьому законі внесено поправки до Цивільного кодексу, включаючи встановлення позовної давності на час дії військового стану в Україні (див. пункт 19 розділу «Прикінцеві та перехідні положення»).

У період воєнного стану та протягом двох років після його завершення або скасування, якщо смерть фізичної особи була зареєстрована більш ніж через один місяць після її смерті або оголошення померлою, строки, встановлені статтями 1269, 1270, 1271, 1272, 1273, 1276, 1277 , 1283, 1298 Цивільного кодексу, що починаються з дня державної реєстрації смерті особи. При цьому датою відкриття спадщини вважається день смерті спадкодавця або день, коли спадкодавець був оголошений померлим незалежно від часу державної реєстрації смерті.

Ці правила також застосовуються до спадщини, яка відкрилася після початку військового стану, але до набрання чинності Законом №3450-IX, а також до спадщини, яка була відкрита до запровадження військового стану, за умови, що термін прийняття спадщини не закінчився до моменту її введення, і жодному із спадкоємців не було видано свідоцтво про право на спадщину (див. пункт 20 розділу “Прикінцеві та перехідні положення”).

Якщо місцем відкриття спадщини є населений пункт, де тимчасово не діють або діють не в повному обсязі органи державної влади, то під час військового стану та протягом 6 місяців після його припинення чи скасування заяви у спадок подаються заяви нотаріусу незалежно від місця відкриття спадщини.

Якщо спадкодавець проживав за кордоном на момент смерті, то місце відкриття спадщини визначається відповідно до закону “Про міжнародне право” (ст. 1221).

Ще одне важливе пояснення для переселенців. Будь-який нотаріус може розпочати процес відкриття спадкової справи, але видати свідоцтво про спадщину дозволено лише фахівцю, який працює за місцем відкриття спадщини. Це означає, що для отримання свідоцтва про спадщину у випадку, коли справу було розпочато в іншому місці через обставини, пов’язані з військовими діями, необхідно звернутися до юриста, який працює в тому районі, де спадщина була відкрита.

Зазначений закон набирає чинності через два місяці після його публікації з 30 січня 2024 року.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings