We found 0 results. View results
Your search results

Основні етапи поводження з побутовими відходами

20.11.2023

Зараз словосполучення «утилізація відходів» гранично актуальне. Суспільство усвідомлює масштаби проблеми, розміри якої зростають з кожним днем. Це поняття означає процес зміни різних відходів до їх повного знищення, або передбачає їх переробку для використання як вторинну сировину.

У Мінрегіоні роз’яснили як поводитися з побутовими відходами поетапно.

Подільний збір відходів 

Першим етапом є роздільний збір побутових відходів, він передбачає поділ відходів на різні компоненти для подальшої утилізації та переробки.

Для цього необхідно: 

    • збирати органічні відходи та вторинну сировину;
    • сортувати тільки чисту сировину, тип якої ви точно можете визначити;

Всі побутові відходи потрібно ущільнити, щоб вони займали менше місця;

  • Установити контейнери для різного виду відходів будинку: скло, метали, полімери, папір.

 

Що стосується небезпечних відходів, а це: ртутні лампи, термометри, тонометри, батарейки, акумулятори та багато іншого, вони вимагають окремої уваги.

Укладання договору про надання послуг з виконавцем 

Другий етап поводження з побутовими відходами – це укладання договору з виконавцями таких послуг. Ця інформація зазначається у статті 25 Закону України «Про ЖКП». Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, керуючий багатоквартирного будинку або інша уповноважена особа, яка укладає колективний договір про надання комунальних послуг, має право вибрати виконавця послуг по поводженню з побутовими відходами. З ним і укладається договір, за яким здійснюється оплата послуг із поводження з побутовими послугами.

Переробка побутових відходів 

Виконавці послуг повинні укласти договір з компанією, яка надає послуги з переробки та захоронення побутових відходів відповідно до правил благоустрою території населеного пункту.

Відомо, що в 2019 році в Україні завдяки впровадженню в 1462 населених пунктах роздільного збору побутових відходів, роботі 34 сміттєсортувальних ліній, 1 сміттєспалювальному заводу і 3 сміттєспалювальному заводу 1% побутових відходів, з них: 2% спалено, а 41% побутових відходів потрапило на пункти вторинної сировини. Але близько 94% відходів в Україні було поховано.

Compare Listings