We found 0 results. View results
Your search results

Перша українська гімназія ім. Миколи Аркаса у Миколаєві

Будинок Першої української гімназії імені Миколи Аркаса знаходиться в Центральному районі Миколаєва за вул. Нікольській, 34.  Будинок за цією адресою включений до державного списку пам’яток архітектури місцевого значення. Школа має багату історію: тут навчався юний В. Хоменко, а також у будівлі працювала знаменита Маріїнська гімназія.

Історія Першої української гімназії 

Історія будівлі по вулиці Микільській починається з 1863 року. Першим тут було відкрито Миколаївське жіноче училище І-го розряду. Через рік із 1864 до 1870 року працювало Миколаївське Маріїнське жіноче училище І-го розряду. А ще пізніше – Маріїнська жіноча гімназія, яка функціонувала до 1918 року. На той час це була одна з найбільших споруд. Майстерності архітектора варто віддати належне, він створив справжній шедевр. На прилеглій території було проведено озеленення – посадили акції та хвойні дерева. Згоду та доручення на будівництво цієї пам’ятки архітектури місцевого значення дав М. А. Аркас.

У 1874 році гімназію відвідував сам Государ Імператор Олександр Миколайович, він особисто спілкувався з ученицями і ставив їм питання французькою та німецькою мовами. З листопада 1874 р. було введено вивчення латинської мови.
Пізніше в будівлі починає працювати школа №5, до 1932 року вона була російською, а після неї вже перевели на українське навчання. Під час сталінських репресій вчителька української мови та літератури Автутова Лідія Іванівна та вчитель біології Віхтоденко Ілля Іванович були засуджені до розстрілу.

У школі №5 навчався юний розвідник Віктор Хоменко.

З 50-х років спостерігається масова русифікація шкіл в Україні, навчання переходить лише російською мовою. Школа співпрацює з підприємствами «Миколаївбуд» (кер. Будзай), військовими частинами. Тут було відкрито музей бойової слави.

З 1993 року настає новий сучасний етап розвитку гімназії: почала свою роботу Українська педагогічна гімназія, яка реорганізована в 1998 року до Першої української гімназії. Указом Кабінету Міністрів України гімназії надано ім’я знаменитого українського історика, композитора та активного діяча Миколи Аркаса. Змінюється методика освіти та основою стають педагогічні погляди Сковороди, Т. Шевченка, С. Русової, Духновича, М. Грушевського, М. Аркаса, Сухомлинського та багатьох інших творців української культури.

Заслуги першої української гімназія ім. Миколи Аркаса

Перша українська гімназія ім.Миколи Аркаса – загальноосвітній навчальний заклад ІІ – ІІІ ступенів з поглибленим вивченням української та англійської мов. Учбовий заклад за весь час своєї роботи отримав велику кількість нагород. У 2006 році школа стала лауреатом Всеукраїнського конкурсу “100 найкращих шкіл України-2006”, у 2009 удостоєна звання «Лідер сучасної освіти»,  на V Міжнародній виставці “Сучасні навчальні заклади – 2014”. І це лише частина нагород, які здобула гімназія.

Навчальний заклад вважається одним із найкращих у Миколаївській області і він продовжує дотримуватися кращих традицій Маріїнської жіночої гімназії, середньої школи № 5 імені Віктора Хоменка.

Compare Listings