We found 0 results. View results
Your search results

Купівля квартири в панельному будинку: плюси та мінуси такого житла

17.11.2023

Купівля житла – це завжди відповідальний крок у житті людини, тому важливо заздалегідь дізнатися, яка якість закладена в квартиру, що купується. У цій статті розповімо про покупку квартири в панельному будинку та як уникнути неприємних сюрпризів.

Історія панельних будинків

Близько 40% житлового фонду України складають панельні будинки. Більшість таких будинків було збудовано ще у 70-х роках за радянської влади. Робочих потрібно поселити в зручні умови, тому і були розроблені проекти типових панельних будинків. Масове будівництво проходило нашвидкуруч і ці будинки мали деякі особливості експлуатації. Багато хто зберігся і до наших часів.
Панельне будівництво використовувалося не тільки в колишньому СРСР. Після Другої Світової війни багато людей залишилися без даху над головою і потрібно було швидко розселити громадян.

Мінус панельних будинків

Панельний будинок можна назвати конструктором, його можна швидко скласти з готових блоків-панелей. Панелі з’єднуються спеціальним цементним розчином або пластифікованою пастою. Від того наскільки добре буде закритий стик між панелями залежить термін служби об’єкта.

Зазначимо головні мінуси панельних будинків: 

  •  погана звуко- та теплоізоляція;
  • часто немає можливості провести повну реконструкцію та перепланування;
  •  в цих будинках можуть з’явитися міжпанельні тріщини, через що погано зберігається тепло.

У кутових квартирах таких будинків може з’явитися грибок, якого важко позбутися. Така проблема є і у квартир у цегляних будинках. Але в панельних будинках це трапляється найчастіше.
Як уже згадувалося раніше, в таких будинках погана звукоізоляція. За часів радянської забудови ніхто не ставив за мету захистити мешканців від сторонніх звуків. Також панельні будинки мають сумний вигляд. Деякі керуючі компанії намагаються перетворити їх, перефарбувавши яскраві кольори.

Плюси панельних будинків

Панельні будинки мають і свої переваги. Квартири в панельних будинках залишаються затребуваними завдяки доступній вартості. Крім інших плюсів можна відзначити: 

  • висока швидкість будівництва.Панельний будинок можна збудувати за 7 місяців, а це приємний бонус для тих, хто хоче швидко заселитися;
  • термін експлуатації таких будинків близько 50 років, але часто такий будинок коштує втричі довше;
  • собівартість будівництва панельного будинку на 15% дешевше, ніж інших будівель, що впливає на приємну вартість квартир у таких будинках;
  • завдяки сучасним технологіям, панельні будинки будують якісніше, ніж за радянських часів.

Зараз панельні будинки будуються за іншими технологіями і вони відрізняються від радянських будівель. Тому якщо вам трапиться гарний варіант у панельному будинку – то чому б і ні. Звертайтеся до нашого АН “Оксаген”, фахівці допоможуть вам знайти хороші варіанти на будь-який смак та гаманець!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings