We found 0 results. View results
Your search results

Що чекає на застарілий житловий фонд України?

17.11.2023

В Україні близько 80% багатоквартирних будинків потребують реконструкції чи реновації. У 2019 році розмови про реновацію ветхого житла відновилися на урядовому рівні. Всі інструменти, щоб відновити застарілий житловий фонд є, але потрібно врегулювати процеси на законодавчому рівні. Про це розповів президент Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе.

Реальні цифри

Близько 50% всього житлового фонду України вже перетнуло 50-річний поріг і потребує капітального ремонту. Також головні комунікації зношені на 70%. Близько 25,5 тисячі будинків в Україні вимагають відновлення вже зараз.

Існують відмінності у зношеності житлового фонду в регіонах:

  • Черкаська, Харківська, Запорізька, Миколаївська області – близько 30%;
  • Закарпатська та Івано-Франківська області – близько 18-20%;
  •  Київ – близько 36%.

У столиці планують повну реконструкцію “хрущовок”, адже ця територія займає більше 1,5 тис. га . Будинки планують утеплити та зробити ремонт. Поруч буде створено суспільні простори.У генеральному плані Києва зазначено, що 2,8 млн квадратів житлової площі будуть знесені переважно побудовані наприкінці 50-х на початку 60-х років. На цій території планують збудувати новий будинки. Вільні місця для забудови вже майже вичерпані, тому зараз багато будинків почали будувати у занедбаних промислових зонах, але повернутися доведеться і до хрущовок.

У КСУ кажуть, що є два варіанти оновлення застарілого фонду України: 

  • Реконструкція: вже існує законопроект, в якому прописано, що не менше 75% мешканців повинні дати згоду на реконструкцію будинку. Будинки планують зносити або проводити повну реконструкцію, якщо це можливо. Цей проект ще потребує доопрацювання.
  • Капітальний ремонт. Така програма потрібна для кожного міста України. У столиці вона вже працює та називається «70/30 Капітальний ремонт». Це з фінансування капітальних ремонтів спільного майна в багатоквартирних будинках. Суть полягає в тому, що власники вкладають частину своїх коштів у ремонтні роботи, а решту платить держава.

Як в інших країнах Європи вирішили проблему зі застарілим житловим фондом?

Фарбувальні та затишні будинки замість сірих і облізлих вже давно стали реальністю в Європі. На Заході таку зміну будинків називають “ревіталізація”. У Європейських країнах це проста практика.Наприклад, у Німеччині відновлення будинків проходило протягом 20 років. Оновлювали будинки та територію навколо. У будинках було відновлено всі комунікації та покращено планування. Здрібнені панелі німці використовують для будівництва доріг.
У Латвії в реновацію будинків вкладався інвестор. Після всіх сучасних робіт, будинки почали втричі витрачати менше енергії, але мешканці ще якийсь час платили за старими тарифами. Це давало змогу компенсувати інвестору свої витрати та розрахуватися з місцевим бюджетом.

У сусідній Польщі багато будинків втратили свою сірість і похмурість. Будинки пофарбували у пастельні будинки та утеплили.

На думку президента Конфедерації будівельників України Льва Парцхаладзе, необхідно вирішувати проблему із застарілим житлом в Україні, адже це дасть будівельній галузі новий поштовх і збільшить кількість нових будинків.

Compare Listings