We found 0 results. View results
Your search results

Підвищений попит на вторинному ринку та зростання цін після місцевих карантинів

16.11.2023

За інформацією Державної служби статистики в Україні спостерігається зростання на житлову нерухомість. Так, за результатами першого кварталу 2021 року ціни на житло в Україні зросли на 11,4% порівняно з таким же періодом минулого року. Найбільше зростання спостерігається на вторинному ринку:

  • 3-кімнатні квартири – 11,8%.

Забудовники також підняли ціни: 

  • 1-кімнатні подорожчали на 10,8%;
  • 2-кімнатні – на 7,9%;
  • 3-кімнатні – 11,7%.

Житло на первинному ринку зросло в ціні на 4,9%, а на вторинному на 6,1%.

Зростання цін по завершенню місцевих карантинів: причини

По завершенню місцевих карантинів вартість житла на первинному та вторинному ринку в регіонах може зрости в середньому на 5% .Про це розповів президент Асоціації спеціалістів з нерухомості (АСНУ) Юрій Піта. На його думку, саме жорсткі карантинні обмеження зараз стримують зростання цін на нерухомість. На вторинному ринку зростання цін сконцентровано на однокімнатні та двокімнатні квартири, але не більше ніж на 3%. Причиною подорожчання житла може стати зростання інфляції, яка вже перевищує показники, які раніше закладені до державного бюджету на 2021 рік.

Уже в травні-червні спостерігатиметься зростання цін на 10% на 1-кімнатні квартири в будинках, які були здані після 2000 року. На первинному ринку ціни можуть зрости на 6%.
Що стосується комерційної нерухомості, то найближчим часом тут також може спостерігатися незначне зростання цін в межах 1-2%. Аналітики ринку також говорять про зростання цін на заміську нерухомість. Залежно від різних факторів, вартість житла може зрости на 5-10%. Збільшиться і попит на оренду заміських будинків та відповідно і вартість оренди на 5-7%.

Чи є попит на ринку нерухомості?

На думку фахівців ситуація на ринку стабільна і, що важливо, прогнозована. Деякі потенційні покупці поки зайняли позицію, що чекає, але не відмовилися від своїх намірів. Відкладений попит буде реалізовано протягом 1,5 місяців після скасування жорстких “пандемічних” обмежень. Ріелтори зазначають, що на первинному ринку не відбулося глобального просідання. Продовжуються популярністю якісні проекти з вдалою локацією.Девелопери вже оголосили, що з травня ціни зростатимуть на 5-10% у гривні. Щодо будівництва нових об’єктів, то цього року воно не припинялося, а це важливо для стимулювання продажів.

Вторинний ринок продовжує працювати без збоїв і угоди укладаються, як і раніше. Найкраще продаються невеликі 1-кімнатні та 2-кімнатні квартири у вдалих локаціях. Ціна на такі об’єкти збільшилась на 3-5%, інші ціни перебувають на такому ж рівні. Фахівці відзначають, що зараз зростання цін на вторинному ринку стримується тільки через місцеві карантини. Найближчим часом очікується реалізація відкладеного попиту, що може спричинити зростання цін.

Compare Listings