We found 0 results. View results
Your search results

Обмін квартири: як знайти вигідний варіант

16.11.2023

У сучасному суспільстві не всі можуть похвалитися стабільністю протягом усього життя. Житлові умови, професійна діяльність, сім’я, що росте, часто диктують свої умови життя. В окремих випадках перша квартира розглядається як старт, який надалі дозволить її обміняти на більш затишне та комфортне житло. Таким чином і приходить рішення – обміняти квартиру.

З чого почати, якщо у вас в планах обміняти квартиру, відповідь проста: з пошуку професійного ріелтора. Самостійно провести таку операцію досить складно. Пошук покупця, пошук необхідного варіанту, перевірка документів, організація розрахунку – все це лягає на ваші плечі, а також таїть чималі ризики. Щороку багато угод в Україні визнаються недійсними.

Як вирішити питання з обміном нерухомості?

Є кілька варіантів квартирного обміну. У цьому матеріалі спробуємо розібратися у кожному з них.

Договір міни

Це варіант, коли сторони обмінюються однаковою житлоплощею. Йдеться про рівноцінний обмін. В цьому випадку доплата не провадиться. Ви повинні знайти людину, якій сподобається ваше житло, за умови, що вам подобається його. Таке трапляється не часто, договір міни здійснюється іноді у випадках споріднених обмінів.Якщо говорити не про нерівноцінні угоди – угоди з нерівноцінною нерухомістю, то одна зі сторін повинна доплатити. Доплатою можуть бути як кошти, так і рухоме та нерухоме майно: ділянку, гараж та інше. Договір міни здійснюється за тими ж принципами, що й договір купівлі-продажу. Витрати з реєстрації договору можуть бути розподілені між сторонами правочину або сплачені ініціатором правочину. Ті, хто укладає між собою договір, обов’язково повинні бути власниками майна.

Договір купівлі-продажу 

Варто зазначити, що договір міни мало відрізняється від стандартного договору купівлі-продажу. Більше того, на практиці замість міни часто проводять подвійну угоду з купівлі-продажу нерухомості – це форма звичніша і у неї менше ризиків, стверджують фахівці. Велика кількість обмінів нерухомості з доплатою здійснюється через два договори купівлі-продажу. Простими словами вам належить продаж своєї квартири і покупка варіанта або варіантів, що цікавить (все залежить від конкретної ситуації).

Чи все так просто?

Ріелтори відзначають, що обмін вважається досить складною процедурою. Складність полягає не в самій процедурі, оскільки перелік документів не відрізняється від договору купівлі-продажу. Головна скрута – підбір відповідного варіанту. На вторинному ринку важко знайти близький еквівалент.Комбінація багатьох параметрів (вік будинку, ремонт, наявність несправностей та інше) робить нерухомість унікальною та менш стандартизованою в порівнянні з житлом на первинному ринку. Прив’язка до місцевості, висотність, будівельного матеріалу ще більше звужує вибір. Також уподобання людей відрізняються, і це ще одна з причин, чому прямий обмін не такий популярний.

З точки зору оподаткування, обмін – це дві стандартні угоди купівлі-продажу нерухомості. І ними поширюються загальні правила. Варто зазначити, що угода міни вважатиметься дійсною, якщо ви отримаєте виписку з єдиного державного реєстру нерухомості.

Вирішувати питання з обміном надійніше через ріелторське агентство “Оксаген”. Наші фахівці заощадять ваш час і знайдуть відповідний варіант. А ще слід пам’ятати, що угоди щодо обміну майна – це поле для шахраїв, тож краще звернутися до професіоналів!

Compare Listings