We found 0 results. View results
Your search results

Хлібопекарня Бурхачова з готелем та шинком: пам’ятка Миколаєва

Однією з унікальних пам’яток Миколаєва є будівля за адресою 1-а Військова 8, 10. Це – Хлібопекарня Бурхачова. Дореволюційна будівля прикрашала вулицю Військову, а її особливість полягала в тому, що вона зберегла не тільки свій вигляд, а й початкову функцію. Побудовано його було в останній чверті 19 століття. За словами місцевих жителів на фасаді сусіднього, збудованого в одному архітектурному стилі з хлібозаводом будівлі зображена дата побудови — 1815 рік. Забудова даної ділянки проходила швидше за все в той самий час.
Хлібопекарня Бурхачова – це приклад історизму в архітектурі, на фасадах будівлі збереглися багато цікавих деталей, увагу привертав пишно оформлений вхід з аттиком і колонами. Збереглися перші згадки про хлібопекарню у 1893 році.

Трохи про пекарню

Відкрив пекарню Артем Микитович (Арутін Мегердич) Бурхачов. Тут можна було купити хлібобулочні вироби: різні сорти хліба, тістечка, чайне печиво, парові та молочні франзолі (французькі булочки), а до свят придбати традиційні паски та паски. Пекарня мала велику популярність у жителів міста, особливо у відвідувачів Військового ринку. Друге відділення пекарні знаходилося на розі Малої Морської та Херсонської (зараз Центральний проспект).
До пекарні примикала двоповерхова будівля, в якій був облаштований готель і трактир IV розряду на першому поверсі. Постояльці могли тут пообідати чи повечеряти. Також при пекарні працював склад, де продавали муку різних сортів. Пекарня неодноразово змінювала власників, але використана була лише за призначенням.

На жаль, у 2018 році будівництво вирішили знести, хто і чому дозволив знесення історичного об’єкту в центрі міста з’ясувати не вдалося. Будинок не мав статусу об’єкта культурної спадщини, таким чином не був захищений від різних несанкціонованих дій. Миколаїв знову втратив частину своєї історії.

Compare Listings