We found 0 results. View results
Your search results

Фельдшерське училище при Миколаївському морському шпиталі

Миколаїв – місто із захоплюючою історією, яке може похвалитися цікавими та незвіданими історичними точками на карті. У цій статті розповімо про фельдшерське училище при Миколаївському морському госпіталі. У цій будівлі колись навчали медиків і вона була важливою освітньою установою.

Відомо, що училище при Миколаївському морському госпіталі відкрилося 14 жовтня 1904 року. Воно було в одноповерховому кам’яному будинку, але через 8 років будинок переобладнали під казарми для робітників. Пізніше Російське суднобудівне товариство збудувало новий сучасний навчальний заклад на вулиці 1-ї Екіпажської. Воно було пристосованопід побут та навчання понад 200вихованців.

Про автора будівлі

Побудували 1912 року в стилі неокласицизму, а архітектором був затверджений Олександр ІвановичДмітрієв, він же і керував процесом. Про це свідчать його власні нотатки із щоденника:

«Фельдшерське училище виведено з цегли, яка, на нашу вимогу, не була оштукатурена, а лише забарвлена ​​кольором.Для можливого зменшення кубатури, що становить насправді близько 1500 куб. саж., зал зроблений прохідним, а коридори звужені до однієї сажні, при їх мінімальній довжині. Стельові перекриття із залізобетону.
Побудова була здана підряднику М. В. Брайкевичу (будував також верф Російського товариства) з розрахунку 100 рублів за 1 куб. саж. будівлі, крім підвезення, і обійшлася близько 150.000 рублів. Думаємо, що одиничну ціну 100 руб. за куб. сажень при сучасних високих цінах на будівельний матеріал у більшості великих міст імперії, треба вважати мінімальною для шкільних будівель справжнього типу, при центральному опаленні та найскромнішій зовнішній обробці.»

Олександр Іванович Дмитрієв – відомий радянський архітектор, цивільний інженер та архітектурний критик, автор багатьох праць з будівництва інженерних проектів. Завдяки йому було створено багато споруд у Санкт-Петербурзі, Таллінні, Харкові, Ревелі та інших містах. У Миколаєві представлено лише один його проект.

Фельдшерське училище при Морському госпіталі успішний проект архітектора завдяки простим і ясним лініям. Нині функція будівлі – багатоквартирний житловий будинок.

Compare Listings