We found 0 results. View results
Your search results

Залізничний вокзал Миколаєва

Залізничний вокзал знаходиться в Інгульському районі Миколаєва. Зараз з вокзалу вирушають поїзди до Києва, Одеси, Херсона, Львова, Харкова та багатьох інших українських міст. Також курсує кілька приміських поїздів: Миколаїв – Новополтавка, Миколаїв – Каховка, Миколаїв – Долинська та Миколаїв – Колосівська.

Історія миколаївського залізничного вокзалу 

У 1862 році Миколаїв стає великим промисловим центром і з’являється гостра необхідність з’єднати місто зі станцією “Знам’янка”. У 1873 році відбулося урочисте відкриття залізничного вокзалу в Миколаєві, саме тоді з вокзалу вирушив перший пасажирський потяг із прапорами, гірляндами із зелені та квітів. Окрім пасажирських перевезень, головною метою залізничного зв’язку мали стати перевезення хліба, кам’яного вугілля та руд з місць їх виробництва до Миколаївського комерційного порту.

Пізніше сталеві шляхи були підведені і морському порту і великим заводам. У 1907 році проклали лінію «Миколаїв-Херсон», у 1914 році – “Миколаїв – Колосівка”. Розвитку вокзалу завадила Громадянська та Велика Вітчизняна війна. Вокзал було практично зруйновано, а відновити його довелося простим миколаївцям. На той час місцеві газети писали: «За закликом партії городяни (військові, мешканці Миколаєва та навколишніх сіл), незважаючи на голод, холод, нестачу одягу, техніки, відновили зруйноване і стали розвивати залізничну мережу міста».

Новий вокзал 

На початку 50-х років було збудовано нову будівлю вокзалу. Архітектори намагалися максимально зробити свою роботу, адже залізничний вокзал – це обличчя міста. Проект будівлі вийшов простим із доцільним плануванням. У центральній частині розміщені каси, а вхід вокзалу фіксується витонченою напівциркульною аркою. У самому вокзалі величезні вікна, розкішні колони, напівкругла стеля. Але, на жаль, вокзал зараз у поганому стані та потребує ремонту.
Залишилося тут кілька нагадувань про радянське минуле: телефонна будка та меморіальна табличка з написом: «Тут у 1919 р. знаходився штаб героїчної 58-ї дивізії І.Ф. Федько, котра захищала Миколаїв від білогвардійців».

З іншого боку в 1956-1958 роках на площі вокзалу був побудований житловий 5-поверховий житловий будинок за проектом архітектора В. Скуратовського. На той час він вважався одним із найкращих житлових будинків у місті.

Compare Listings