We found 0 results. View results
Your search results

Безпечна покупка квартири: як захистити себе від шахрайства

16.11.2023

Покупка квартири на вторинному ринку – це можливість відразу ж заселитися після завершення всіх етапів угоди, доступніша ціна і великий вибір пропозицій у різних районах міста від центру до околиць. Ризики при покупці є, але за правильного підходу їх можна істотно мінімізувати.

Які існують ризики при купівлі житла на “вторинці”?

  • Покупка за фіктивною довіреністю.
  • Укладання договору задатку без укладання в письмовій формі.
  • Покупка квартири з незаконеним плануванням.
  • Квартира є предметом спору або обтяження.

Що потрібно перевірити перед покупкою?

Щоб зменшити ризик покупки у недобросовісних власників, радимо зробити такі дії.

Перевірити право власності

Насамперед необхідно уточнити на підставі чого продавець володіє нерухомістю, це може бути:

– договір дарування квартири;

– договір купівлі-продажу;

– спадковий договір;

– договір міни;

– свідоцтво про право власності на квартиру в порядку приватизації та інше.

Кожен з документів має свої особливості і він повинен відповідати всім законодавчим нормам. Важливо: тільки оригінальні документи мають юридичну силу, копії, навіть завірені нотаріально, не повинні бути використані при укладанні угоди.

Перевірити продавця та його документи

Під час перевірки продавця слід звернути увагу на його особисті документи (паспорт, ідентифікаційний код). Всі дані повинні збігатися з документами, що встановлюють на квартиру. Також при спілкуванні із власником нерухомості зверніть увагу на його стан здоров’я. Якщо він має будь-які ознаки алкогольного сп’яніння, потрібно зажадати документ про медичний стан здоров’я. Краще не мати справу з такими продавцями, інакше є ризик, що угода буде визнана недійсною через недієздатний продавець.Якщо продавець одружений і житло є спільною власністю, то необхідно нотаріально завірену згоду чоловіка чи дружини на продаж. Також потрібно переконатися, чи не претендують інші особи на квадратні метри. Наприклад, якщо квартира була отримана у спадок, краще перевірити чи немає інших спадкоємців чи судових процесів за участю продавця.

Перевіряємо, чи не знаходиться квартира предметом спору, арешту або обтяження

Необхідно перевірити чи не є квартира предметом суперечок та розглядів. Важливо з’ясувати, чи відкриті провадження в судах по даному об’єкту. Під час перевірки документів може виявитися, що на квартиру накладено арешт чи інші обтяження. Існує кілька уповноважених органів, які мають право накладати арешти та обтяження.

Це:

– правоохоронні органи в рамках розслідування кримінальних, адміністративних справ;

– суд;

– приватні виконавці;

– державні виконавчі служби;

– нотаріуси та інші.

Прописані у квартирі

Отримати цю інформацію можна у власника документально. Цей документ він може отримати у Центрі надання адміністративних послуг (ЦПАУ). Необхідно уточнити чи не прописані в квартирі діти. Якщо дитина є власником або співвласником квартири, то продати квартиру неможливо без рішення органів опіки та піклування.

Техпаспорт на квартиру

Техпаспорт на квартиру можна назвати свого роду паспортом житлового приміщення. У ньому вказано адресу, площу, хто власник та інші дані, що мають відношення до нерухомості. Що радять експерти: звернути увагу на збіг площі з техпаспортом, а також наявність чи відсутність перегородок. Якщо цей документ відсутній, то його можна оформити або в БТІ, або в ПІБ.

Борги з комунальних послуг

Найпростіший спосіб перевірити наявність боргів по електронному кабінету, але це не завжди точно. Власник повинен взяти акти звірки у обслуговуючих організацій або надати останні та попередні квитанції по всіх організаціях.
Все вищеперелічене – тільки частина підводних каменів на вторинному ринку нерухомості. Є інші ризики. Тому щоб не втратити велику суму грошей і не залишитися без житла, краще провести повну перевірку нерухомості перед покупкою. Радимо звернутися до АН «Оксаген». Наші фахівці допоможуть правильно укласти договір купівлі-продажу та стати повноправним власником нерухомості. Звертайтесь, завжди раді допомогти!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings