We found 0 results. View results
Your search results

Колишній кінотеатр “Космос” у Миколаєві

Кінотеатр “Космос” був побудований для жителів промислової зони в Інгульському районі Миколаєва вулиці Космонавтів , на честь якої і був названий. Проект будівлі належить Леокадії Петрівні Тєленко.

Про історію кінотеатру 

Кінотеатр відкрив свої двері для відвідувачів 13 липня 1987а. Ця будівля на той час стала єдиним центром культури для мешканців Інгульського району. Популярність кінотеатру “Космос” поступово зростала: миколаївці знайомилися з картинами талановитих художників, милувалися килимами та вишивкою майстрині Олени Буги, роботи якої були представлені у виставкових залах Москви та Канади, проходили зустрічі з поціновувачами кіно, а для дітей була створена ігротека, де показували фільми та мультики.

Головним святом у кінотеатрі став Всесвітній День авіації та космонавтики. Цього дня працівники закладу відправляли радянським космонавтам листівки зі словами подяки. 1987 року в кінотеатрі сталася пам’ятна подія – прийшов конверт із незвичайним грифом: «Пошта космонавтів СРСР».У кінотеатрі працювала дитяча ігрова кімната “Космодром”, яку створив трудовий колектив Миколаївської взуттєвої фабрики.

Космічний занепад 

Ідеальне дозвілля зруйнувало важкий час перебудови. Кінотеатр зіткнувся з грошовими проблемами, відсутністю фінансування та проблемами з електрикою. Держава практично припинила фінансування для кіномистецтва. Як наслідок, кількість кінотеатрів скоротилася в країні. Популярність кінотеатру “Космос” також згасала. Рішення про закриття було очевидним. 2003 року з 4-х кінотеатрів у Миколаєві залишилося три. Пощастило «Піонеру», «Батьківщині» та «Юності», які працюють і донині. Міська влада вирішила трансформувати “Космос” у мале підприємство, що входить до компанії «Геоліс ». У колишньому культурному центрі проводили дискотеки та розмістили комісійний магазин.

Сьогодні тут знаходиться Будинок творчості дітей та юнацтва Інгульського району Миколаєва, який знаходиться не в кращому стані. А від колишнього кінотеатру залишився лише напис на будівлі.

Compare Listings