We found 0 results. View results
Your search results

Чорноморське гідрографічне депо Миколаєва

У цій статті розповімо ще про цей значний об’єкт Миколаєва. Йтиметься про будівлю, яка знаходиться зараз на вулиці Адміральській 11. Депо карт (Чорноморське гідрографічне депо) було відкрито у 1803 році. Будівля збудована у величному класичному стилі. На той час воно було проектним, картографічним та науковим органом, яке відігравало важливу роль у розвитку миколаївської науки та культури.

Як кажуть історики, депо було створено в 1830 за ініціативою маркіза І. І. Траверсе, який був голомавним командиром Чорноморського флоту та портів у 1802 -1809 рр..
Багато дослідників (І.Тункіна, Ю.Крючков, Н.Кухар-Онишко, В.Нікітін, В.Чистов, О.Ковалева та ін.) наводять численні факти, що все ж таки перший музей був створений при Депо карт, що відкрилося в Миколаєві в 1803 році. В установі проходили багато наукових робіт: конструювали кораблі, проектували промислові будівлі та житло, працювала друкарня (друкувалися карти, описи берегів і видавалися книги). З гідрографічного депо надходили різні морські інструменти, постійно велися дослідження.
У друкарні були надруковані роботи Д. С. Самойловича, астронома К. Х. Кнорре, професора землеробства М. Г. Ліванова, а також художні твори. Тут у депо і була перша міська бібліотека.Багато рідкісних видань сьогодні зберігаються в бібліотеках та музеях міста Миколаєва.

Своє завдання Депо виконало: зберігати інструменти, моделі та різноманітні дані, що відносяться до Чорного моря та морського мистецтва, а також складання планів та креслень казенних будівель, кораблів, фрегатів та інших судів .

У 1833 депо переїхало на вул. Адміральську, №12 (зараз №16), а у будівлі під номером 11 було відкрито музичне училище (відділення Російського музичного товариства Росії).

Зараз у будівлі працює Миколаївська дитяча музична школа №1, названа на честь Миколи Андрійовича Римського-Корсакова, які інспектував духові оркестри Морського відомства. Тут він написав частину відомої опери «Снігуронька». 1977 року було встановлено пам’ятник на честь композитора.

Compare Listings