We found 0 results. View results
Your search results

«Купецький» будинок Ерліха

Продовжуємо наші розповіді про архітектуру Миколаєва та його знаменитих мешканців. Цього разу розповімо про «купецький» будинок Ерліха, який розташований на вулиці Спаській, 20. Особняк ще називають “Будинок з Меркурієм”, про це ми розповімо пізніше .

Зараз у будівлі працює дитяча художня школа. Архітектором особняка був Є.І. Штукенберг, який зробив великий внесок в архітектуру міста Миколаєва. Під його чуйним керівництвом було збудовано водопровід міста та багато важливих міських архітектурних споруд.

Побудовано будівлю було для купця Олександра Івановича Ерліха в улюбленому стилі архітектора – “неомодерн”. Відмінною особливістю будівлі є ротонда-ліхтарика з фігурою давньоримського бога-покровителя торгівлі. Ця фігура виготовлена ​​з цинку є копією роботи скульптора-манієриста Джованні та Болонья «Меркурій» 1564 року, тому будівлю ще прозвали “Будинок із Меркурієм”. У будинку один поверх, але гострі кінці віконних рам «витягують» весь будинок вгору. На фасаді зберігся родовий герб. Будинок з Меркурієм на вежі за своєю архітектурною формою схоже змагається з пишно прикрашеним «бароковим» будинком, який стоїть по-сусідству.
Олександр Ерліх був сином купця I гільдії, віце-консула Бельгії в Миколаєві, потомственого почесного громадянина Івана Давидовича Ерліха, який жив у сусідньому будинку. Після того як його батько виїхав, він завідував бельгійським віце-консульством, вів активну торгівлю і представляв інтереси багатьох промислових підприємств з усієї імперії. Відрізок вулиці Спаської між Наварінською та Пушкінською можна навіть назвати «Консульським кварталом». У II половині XIX століття тут були побудовані консульські особняки, які і до сьогоднішнього дня прикрашають наше місто.
Після революції будинок Ерліха змінив своє призначення. Після 1930 року будинок переобладнали під дитячий нічний санаторій. У повоєнний період у будинку Ерліха розмістився обласний відділ охорони здоров’я.

Compare Listings