We found 0 results. View results
Your search results

Що буде з цінами на житло 2021 року: прогнози експертів

17.11.2023

Ринок нерухомості в нашій країні залишається стабільним, незважаючи на пандемію, кризу та зростання цін на будівельну продукцію. За словами експертів, кількість угод не лише не зменшилася, а навіть зросла за останній час. Ціни стабільно зростають, але зростання поки незначне.

Стабільний вторинний ринок 

Нерухомість залишається одним із головних об’єктів інвестування для багатьох українців. Вторинний ринок нерухомості цього року буде традиційно стабільним . Немає жодних факторів, які б уповільнили чи прискорили попит. Пропозицій тут достатньо, тому про зростання цін говорить поки що не варто. Єдиний чинник, який може вплинути на вторинний ринок – це курс долара. За даними Національного Банку України, до початку IV кварталу 2020 року зростання цін на вторинному ринку склало близько 5% у доларах. За даними статистики, найбільше популярні однокімнатні квартири і на них відзначалося найбільше зростання цін. Жителі України обирали скромніше житло за метражем, і відповідно за вартістю.

Зміни на первинному ринку 

Є ймовірність, що квартири в новобудовах можуть подорожчати вже в лютому. Експерти ринку нерухомості кажуть, що кількість угод на первинному ринку може зрости. Ця тенденція спостерігалася у 2020 році.

Минулого року в столиці України близько 41% житла не було введено в експлуатацію через нову реформу ДАСІ. З цього року забудовникам доведеться активніше вкладати свої кошти, а не залучати інвесторів чи кредити. Відповідно це може підвищити вартість житла. Ціни у новобудовах можуть зрости на 15-25% залежно від класу. Причини зростання курсу долара, зростання цін на будівельні матеріали, попит на оренду в нових комплексах. Хоча якщо національна валюта зміцниться, то подорожчання не відбудеться.
Юрій Піта, президент Асоціації фахівців з нерухомості, зазначив, що карантин навіть оживив ринок нерухомості. На його думку, ціни змінилися незначно, а кризи на ринку нерухомості взагалі не спостерігалося. Найбільше постраждала офісна нерухомість, оскільки багато хто почав працювати віддалено. Підвищився попит на заміську нерухомість. На 5-10% зросла ціна на земельні ділянки. Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру, зазначає, що ціни можуть зрости у гривневому еквіваленті на 15-20% на квартири у нових комплексах.

Загалом, причин для великого зростання цін немає і багато залежатиме від економіки та ситуації з пандемією.

Compare Listings