We found 0 results. View results
Your search results

Основні тренди ринку нерухомості 2020 року

17.11.2023

Національний Банк України відзначив головні тенденції на ринку нерухомості у 2020 році. Ця інформація вказана в “Звіті про фінансову стабільність” державного інституту.

Стабільне зростання цін на житло

У 2020 році зростання цін на житлову нерухомість було обумовлено збільшенням вартості будівельних матеріалів (5,3% на кінець вересня). Також на цінову політику вплинуло іпотечне кредитування та зростання рівня заощаджень населення в умовах кризи. У 2020 році відзначалося зниження ставок за депозитами, що є одним із напрямків для інвестування в нерухомість. У столиці України житлова нерухомість підвищилася у гривневому еквіваленті на 5-10% порівняно з 2019 роком, у доларах на 5% (вересень 2020 року). Фахівці відзначають, що житло і надалі дорожчатиме.

Активність на ринку відновлюється 

У другому кварталі 2020 року активність на ринку дуже знизилася, пізніше попит почав поступово відновлюватися. У 3-му кварталі 2020 року вже було укладено на 2.8% більше угод купівлі-продажу житла, аніж рік тому – відкладений попит поступово реалізувався. Ціни на житло помірно підвищилися, незважаючи на спад економічної активності та пандемію коронавірусу.

Відновлення іпотеки 

Аналітики Національного Банку України зазначають, що іпотечне кредитування в Україні має великий потенціал. Якщо цього року макроекономічні умови дозволятимуть, то банки планують профінансувати майже в 1,5 рази більше за нову іпотеку (середній показник). Основними недоліками іпотечного кредитування нашій країні є хаотичний ринок новобудов, висока вартість ресурсів, небагато платоспроможних позичальників і мораторій на стягнення застави за валютними кредитами.

Карантин вплинув на темпи введення в експлуатацію нового житла 

Минулого року в столиці України за 1-е півріччя було введено вдвічі менше житла, ніж у 2019 році. Пандемія коронавірусу значно вплинула на будівництво. Також посилився сам процес отримання сертифікату про введення в експлуатацію житла через нову реформу ДАБІ. Житлові площі, на будівництво яких було видано дозволи, скоротилися в країні на третину. Експерти ринку стверджують, що повільна реформа ДАБІ може зменшити пропозицію нового житла надалі.

Первинний ринок житла потребує врегулювання, як для приватних інвесторів, так і для банків-кредиторів. Аналітики НБУ зазначають, що наслідки на ринку помітні, але вони часткові та короткострокові.Істотних змін на ринку не очікується, а баланс відновиться із закінченням карантину. На думку забудовників, у 2021 році багато залежатиме від споживчих настроїв. Покупець на ринку є, але його увагу потрібно завоювати.

Compare Listings