We found 0 results. View results
Your search results

Що потрібно знати про оренду квартири?

17.11.2023

Укладання угод, пов’язаних з нерухомістю, завжди має ряд певних ризиків, це стосується і оренди квартири. Причому постраждати може як одна сторона в особі орендодавця, так і інша – орендар. Обидва можуть стати жертвою шахраїв чи зіткнутися з іншими проблемами. У цій статті ми розповімо про те, що потрібно знати перед тим, як буде укладено договір оренди і як укласти його таким чином, щоб згодом не зіткнутися з непередбаченими фінансовими втратами.

Перед прийняттям остаточного рішення про заселення в квартиру, обов’язково уточніть кілька важливих моментів.

Ціна

Іноді трапляється таке, що недобросовісний власник квартири навмисно вказує занижену вартість оренди в оголошенні для більшої привабливості. І, приїхавши на перегляд, на вас чекатиме неприємний сюрприз, а дорогоцінний час буде витрачено марно. Тому уточнюйте величину орендної плати заздалегідь.

Відповідність фотографій та реальності

Як і у випадку з вартістю, для більшої привабливості квартири, власники іноді прикріплюють до оголошення фотографії, які цілком або частково не відповідають дійсності. Радимо вам, перед тим як їхати на перегляд, уточнити відповідність побачених вами фото з реальним станом речей.

Домашні улюбленці та маленькі діти

Якщо у вас є маленькі діти або тварини, обов’язково розкажіть про це орендодавцю та уточніть його ставлення до цього факту. Не намагайтеся приховувати такі подробиці, адже все таємне стає явним, рано чи пізно правда випливе на поверхню, і у вас можуть виникнути проблеми. Не витрачайте час на перегляд квартири, якщо господар проти домашніх вихованців чи маленьких дітей, його думка навряд чи зміниться та переконати власника у зворотному буде дуже складно.

Терміни оренди

Перед укладенням договору оренди, слід також обов’язково уточнити, на який період власник планує здавати квартиру, чи немає в найближчих планах продажу або інших моментів. Якщо ви плануєте винайняти житло на тривалий період, договір повинен містити пункт про терміни. Навіть якщо господар не планує продавати нерухомість, встановлені в договорі терміни не дозволять йому без підстав підвищити вартість оренди.

Сусіди та попередні орендарі

Не зайвим, а навіть обов’язковим, буде дізнатися про сусідів і причини, з якої з’їхали попередні квартиронаймачі. Може, саме це сталося через сусідів-дебошувальників тощо.

Документи

Орендодавець перед укладанням договору оренди зобов’язаний пред’явити оригінали наступних документів:

  • паспорт;
  • ідентифікаційний номер;
  • документ, що свідчить про те, що квартира дійсно належить йому (договір купівлі-продажу, успадкування, дарова і так далі) .

При укладанні договору, у документі повинні бути підписи всіх власників (якщо їх кілька)

Технічний стан квартири

Не менш важливим пунктом під час укладання договору оренди є стан техніки, меблів, систем комунікації та ін. Якщо є якісь вади, вони повинні бути докладно описані в договорі. Це допоможе уникнути розбіжностей надалі.

Покази лічильників

Перед заселенням в орендовану квартиру, обов’язково зафіксуйте останні показання всіх лічильників. Якщо орендна плата не включає комунальні платежі (так буває в більшості випадків), радимо вам оплачувати і вважати комуналку самостійно.

Страхова сума

Оренда квартири найчастіше передбачає наявність страхової суми в розмірі вартості оренди за місяць (рідше за півмісяця). Обов’язково зафіксуйте цей момент у договорі, щоб потім мати можливість отримати свої гроші назад.

Користуйтесь послугами перевірених фахівців і вам не доведеться уточнювати більшість описаних у цій статті пунктів, хороший ріелтор зробить все за вас, вам лише потрібно озвучити список вимог та побажань. Висококваліфіковані співробітники агентства нерухомості “Оксаген” завжди готові допомогти!

Compare Listings