We found 0 results. View results
Your search results

Податок на нерухомість в Україні: що хочуть змінити

17.11.2023

Українці платять податок за свою нерухомість, площа якої перевищує “норму”. Розмір податку прив’язаний до площі житла. Платити за квартиру до 60 квадратів та за будинок до 120 квадратів не потрібно, а ось за кожний наступний метр держава стягує податок. В уряді України планують переглянути податок на нерухомість.

Що хочуть змінити 

Ставка податку в Україні зараз становить не більше 1,5% від мінімальної зарплати. За законом місцеві ради мають право збільшувати норму, можуть стягувати плату тільки з тих, чиї квартири від 70 кв., а не від 60 кв. Податок потрібно сплатити протягом двох місяців з моменту, коли надійшло повідомлення. Якщо запізнитися, то доведеться сплатити штраф.

У Верховній Раді готують кардинальні зміни, пов’язані з податком на житло – хочуть оцінювати не метри, а вартість нерухомості. Для цього планується використовувати кадастровий реєстр, але він потребує оновлення та внесення актуальних даних. Таким чином, чиновники перевірять вартість житла і надішлють повідомлення, якщо ви власник дорогого будинку чи квартири.

Експерт з питань економіки, фінансів та оподаткування Данило Гетьманцев зазначив, що несправедливо платити однаковий податок, наприклад, якщо ви успадкували будинок від бабусі великого метражу в поганому місці або у вас триповерховий котедж у м. Києві. Вартість такої нерухомості суттєво відрізнятиметься, а податок доводиться платити однаковий.

За новими правилами податок платитимуть ті, чим будинок або квартира коштує вище порогової суми. Важливо визначити цю суму, яка буде відповідати потребам та невеликих міст. Порогова сума поки що не озвучена урядом.

До чого можуть призвести зміни 

Фахівці податкової сфери стверджують, що нововведення завжди призводять до проблем. У системі є безліч недоліків. Наприклад, у дорогій квартирі можна оформити право власності на кількох осіб, і в цьому випадку сплачувати податок не доведеться.
Ще однією проблемою є те, що ціна на нерухомість постійно змінюється. Нещодавно одне з відомих світових агентств нерухомості Knight Frank Group опублікувало список міст з найвищими темпами зростання цін на житло в 2020 році. Столиця України, Київ, посів 11 місце із цифрою 11,2%. Вартість житла в Україні постійно зростає, це стосується первинного та вторинного ринку. Причини зростання – курс долара, а також велика кількість зарубіжних будівельних матеріалів.

За квартири та будинки платять у всьому світі, причому українські ставки можна назвати “щадними”. У країнах ЄС найчастіше громадяни платять з кадастрової власності, а мінімальна ставка податку становить близько 1%. Наприклад, якщо ви власник великої квартири та її вартість складає $100 тисяч, то потрібно заплатити $1000 на рік.

Compare Listings