We found 0 results. View results
Your search results

Що вигідніше – купити квартиру в кредит чи знімати її в оренду?

16.11.2023

Багато хто з нас ставлять собі питання що вигідніше – купити квартиру або орендувати. Звичайно, на перший погляд все ясно – краще купити свою квартиру, аніж орендувати чуже житло. Головною перепоною стає відсутність потрібної суми для здійснення такої покупки. Останнім часом уряд України працює над зниженням кредитних ставок і купівля квартири в кредит стає дедалі доступнішою. На початку березня 2021 року стартувала нова державна програма іпотека під 7% річних. Фахівці відзначають, що завдяки цій програмі кредитування в нашій країні стане доступнішим і більше сімей зможуть дозволити купити собі нове житло.

Все ж багато українців не хочуть брати кредит через неготовність внести великий початковий внесок чи невпевненість у завтрашньому дні. Щоб зробити правильний вибір, слід розглянути обидва варіанти.

Оренда житла: переваги та недоліки 

Зазначимо плюси оренди житла: 

  • зручність;
  • мінімум відповідальності;
  • висока мобільність;
  • відсутність серйозних фінансових ризиків;
  • доступність та безліч варіантів.

Орендатори можуть зняти житло ближче до роботи або навчання, це дозволяє заощадити час і гроші на поїздках. Якщо ваші доходи зменшаться, ви просто залишаєте орендоване житло, не маючи боргів. Також вам не потрібно переплачувати відсотки банку. Щодо недоліків, то слід зазначити – високу плату, а також ймовірність її підвищення. Власник квартири може виселити чи змінити умови проживання.

Житло в кредит: переваги та недоліки 

Все ж багато експертів з нерухомості впевнені, що варто віддати перевагу саме купівлі квартири в кредит.

Головні плюси: 

  • стабільна прописка;
  • вас не виселяє, як це може бути на орендованій квартирі;
  • можна робити ремонт, перепланування, завести тварин і так далі;
  • самостійно диктувати умови життя.

На відміну від оренди, кредит дає можливість купити власне житло та вільно розпоряджатися ним. Кредит на житло – це чудова можливість реалізувати свою мрію та жити у себе вдома. До того ж, покупка житла – це завжди вдале інвестування.
Звичайно, головним мінусом кредиту на квартиру є його дорожнеча. Позичальник сплачує банку чималі відсотки, комісії, страховку. Договір з іпотеки може укладатися на 5-20 років. Позичальник повинен все розрахувати та переконатися, що зможе оплачувати кредит. Для покупки житла в Україні можна взяти споживчий кредит чи іпотеку. Споживчий кредит банки дають під більші відсотки і більш короткий термін. Після оформлення такого кредиту інвестор передає квартиру банку заставу. Якщо постає питання – взяти кредит чи іпотеку, важливо враховувати свої доходи.У вас на руках є велика сума і ви можете внести початковий внесок (70-80%), то щомісячні платежі будуть не тягарем. Але якщо у вас немає стабільного прибутку і ви очікуєте велику суму найближчим часом, краще взяти споживчий кредит. Кредитування пов’язане з великими ризиками, але в деяких випадках воно є більш зручним та надійним способом купівлі житла.
Перш ніж купити або винайняти квартиру, добре подумайте, чим ви плануєте займатися найближчим часом. Якщо ви хочете жити в одному місті та виїжджати з нього тільки у відпустку або на короткі відрядження, то можна зважитися на покупку квартири. Але, а якщо в планах вчитися, змінити роботу на перспективнішу в іншому місті чи країні, то краще вибрати оренду. Так вас нічого не триматиме.
Якщо ви потребуєте ріелтерських послуг, звертайтесь до АН «Оксаген», наші агенти допоможуть з пошуком квартири в оренду або проконсультують з питання кредитування житла!

Compare Listings